Mlečni proizvodi na poklon đačkoj kuhinji - iKragujevac


Vesti

Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Šumadija“ poklonilo je i ove godine deo svojih proizvoda Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Vukašin Marković“. 

Reč je o dugogodišnjoj praksi grada Kragujevca prema kojoj udruženja koja su korisnici sredstava za podsticaj udruženjima poljoprivrednika iz budžeta grada, deo ovih sredstava vraćaju kroz svoje proizvode, donacijom ustanovama socijalne zaštite, školama ili Narodnoj kuhinji. Uručenju su prisustvovali Damjan Srejić član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, Saša Kostić, predsednik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase “Šumadija“ i Tanja Simić, direktorka ŠOSO “Vukašin Marković“.

Donacija koju je danas Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Šumadija“ poklonilo školi, odnosi se na ugovornu obavezu na osnovu programa podsticaja poljoprivrednih udruženja za 2017. godinu.

- Mi smo od grada Kragujevca dobili sredstva za nabavku aparata za kontrolu kvaliteta mleka, koji koriste članovi našeg udruženja. Na osnovu tog ugovora u obavezi smo da isporučimo određenu količinu naših proizvoda. S obzirom na to da imamo ugovor sa mlekarom “Granice“ već 8 godina, odlučili smo se da mleko koje naši proizvođači predaju mlekari isporučimo u obliku prerađevina školi “Vukašin Marković“. Vrednost donacije je 125 000 dinara i sastoji se pakovanja dugotrajnog mleka i kiselo-mlečnih prerađevina – kaže Saša Kostić, predsednik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase “Šumadija“.

Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj ističe da je ovo primer dobre prakse u lokalnoj samoupravi i dobre međusektorske saradnje. Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Šumadija“ je jedno od dva udruženja koja su na prošlogodišnjem konkursu dobili sredstva na osnovu konkursa za 2017. godinu. Drugo udruženje je Udruženje voćara iz Čumića koje će na isti način donirati svoje proizvode.

Ovo je još jedan vid saradnje grada Kragujevca sa ustanovama socijalne zaštite, odnosno u ovom slučaju sa školom “Vukašin Marković“ koja ima đačku kuhinju. Jedino, čini mi se, udruženja iz oblasti poljoprivrede imaju obavezu vraćanja dela sredstava koje smo mi kao grad uložili u njihove programe. Mislim da je ovo jedan dobar način da oni pokažu zahvalnost gradu, i da ćemo ovakav način saradnje nastaviti i ubuduće – kaže Srejić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu