Trening bezbedne vožnje za vozače motocikala i mopeda - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas održan Trening bezbedne vožnje za vozače motocikala i mopeda,koji je u partnerstvu sa Asocijacijom za bezbednost motociklista, a uz podršku lokalne samouprave, organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

 Kragujevac je je od strane Agencije prepoznat kao lokalna samouprava sa visokim stepenom rizika stradanja motociklista, jer je u odnosu na Srbiju gde je taj procenat 10 posto, u Kragujevcu je, u poslednjih pet godina procenat stradanja motociklista 11 posto, rekao je Tomislav Petrović, stručni saradnik za rad sa lokalnim samoupravama Agencije za bezbednost saobraćaja. Cilj treninga koje organizujemo, a biće ih 17 širom Srbije, je da se upoznamo sa problemima koje motociklisti imaju, ali i da u razgovoru sa njima čujemo kakvi su njihovi stavovi po pitanju bezbednosti u saobraćaju, kaže Petrović.

Imajući u vidu da je grad Kragujevac, identifikovan kao jedna od lokalnih samouprava gde je ugroženost vozača motocikala i mopeda u saobraćaju najveća, očekujem da će današnji trening unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kazao je Andreja Ilić, načelnik Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove. Trening se sastoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Svoja znanja i iskustva u teorijskom delu motociklistima je preneo dr Vladimir Jelić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista koji je ovom prilikom rekao da je cilj treninga da se pre svega razmene iskustva i ponesu neka nova saznanja.

U pratktičnom delu obuke motociklisti su na poligonu Politehničke škole imali vežbe koje omogućavaju sticanje samouverenosti u vožnji, a koje se prema rečima iskusnog instruktora Uprave saobraćajne policije Miodraga Dimitrijevića, stiču pri malim brzinama kada do izražaja dolazi tehnika, a ne dejstvo fizičkih sila. Praktične vežbe bazirane su reagovanje u kritičnim situacijama, jer prema statističkim podacima od 100 nezgoda u kojima motociklista udari u neku prepreku, u 98 je mogao da ih izbegne da je znao način na koji bi to mogao da uradi, objašnjava Dimitrijević.

Kako bi upozorila na vozače motocikala i mopeda kao jedne od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, Komunalna policija grada Kragujevca danas je na retrovizore motornih vozila ostavljala hengere kojima se apeluje na vozače da poštuju pravila saobraćaja i obrate pažnju na motocikliste. Inače, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije treninge bezbedne vožnje za vozače motocikala i mopeda, do sada je organizovala u Smederevu i Šapcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu