Za podsticanje rađanja opštinama u Srbiji 130 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Posle demografski crne 2016. godine, prvi podaci iz ove, bar kada je reč o natalitetu u 19 gradova, ohrabruju.

Pored određenih pronatalnih mera koje već preduzimaju lokalne samouprave, u narednom periodu uslediće i podrška države. Raspisan je javni poziv za učešće u pilot-projektu za razvoj populacione politike. Za podršku izabranim opštinama obezbeđeno je 130 miliona dinara.
Plač beba u Srbiji čuje se češće nego prošle godine. Naime, za prva dva meseca rođena je 1.101 beba više nego lane. Samo neka od novorođenčadi došla su na svet i zahvaljujući podsticajnim merama.
Pravo na deo predviđenog novca imaće oni koji su populacionu politiku prepoznali kao jednu od ključnih tema. Javni poziv otvoren je do 29. maja. Pošto svaki deo Srbije ima određene specifičnosti, ideja je da iz svakog regiona bude izabrana najmanje jedna opština.
„Smisao onoga što mi treba da uradimo jeste i da rešimo normativu, da donesemo određene zakonske i podzakonska akta koja će stimulisati populacionu politiku, a bez pilot-projekta mislim da bi to bio bačen novac. Hoćemo da vidimo specifičnosti u regionu, onda da lokalna samouprava pravi prioritete, a da im država pomaže, nije samo novac taj koji treba da stimuliše sve to“, kaže ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku i demografiju Slavica Đukić Dejanović.
Od 26 gradova u Republici, u čak 19 je rođeno više beba nego prošle godine. Nedovoljno za zaključke, ali dovoljno da ohrabri. Pogotovu posle 2016, koja će ostati zapamćena kao demografski crna godina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu