LEPE VESTI ZA NAJSTARIJE: Planirano POVEĆANJE PENZIJA, evo koliko će iznositi! - iKragujevac


Vesti

Penzionerski čekovi bi uskoro mogli biti "deblji" ali bi u većoj meri, morali da se finansiraju poreskim prihodima ili kreditima.

Penzije u Srbiji bi trebalo biti povećane i za 5 odsto, što znači da najstariji sugrađani čiji su mesečni prihodi 24 000 dinara, mogu računati na još oko 1200.

Penzionerski čekovi bi uskoro mogli biti "deblji" za više od pet procenata u većoj meri morali da se finansiraju poreskim prihodima ili kreditima, a ni jedno ni drugo nije dugoročno održivo.

I ministar za rad Aleksandar Vulin obećava da će život penzionera biti poboljšan i da će već do kraja godine penzije biti uvećane. Međutim, koliko će povećanje uslediti, nije rekao.

- Obezbedili smo da penzije isplaćujemo iz realnih izvora. Godine 2012. one su bile dotirane od strane države sa 48, a ove godine sa svega 35 procenata. Zato što imamo veće doprinose, sada možemo da računamo i da će čekovi biti veći do kraja godine - kaže Vulin.

Ministar naglašava da su i predstojeće izmene Zakona o PIO i ukidanje penala za starije od 65 godina rezultat pozitivnih kretanja u ovoj oblasti i da država Srbija sada ima novca i želi da se oduži penzionerima. On objašnjava da je premijer pre godinu dana izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počne pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da će to sada uroditi plodom.

- Penzioneri su zbog njih mogli da imaju umanjenje i do 20 odsto. To će sada biti ukinuto, te će sa navršenih 65 godina penzioneri moći da primaju pun iznos penzija. To traži izmenu zakona, koja će biti završena do leta, a njima će biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije, kao i rešavanje problema poljoprivrednih penzija - rekao je Vulin.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu