PAD CENE NAFTE: Srbiju očekuje jeftinije gorivo - iKragujevac


Vesti

Pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila

Treću nedelju zaredom zabeležen je pad prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji, a cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

U istom periodu cena referentne nafte tipa BRENT je rasla, te je 4 .maja barel ove nafte koštao 48,38 dolara, a juče je cena na zatvaranju berze dostigla nivo od 52, 51 dolar, što predstavlja povećanje od 8,5 odsto.

Kako pokazuje analiza UNKS, pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila.

Cene su imale isti trend i na benzinskim stanicama u okruženju, tako da na nedeljnoj uporednoj listi UNKS-a, nema većih promena u redosledu zemalja.

Po ceni benzina Srbija se nalazi tačno na sredini liste, dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj, a TNG-autogas u Sloveniji, Mađarskoj i Grčkoj.

Ključni uticaj na redosled zemalja rangiranih po prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva ima nivo ukupnih državnih zahvatanja, navodi UNKS dodajući da se zbog toga Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao zemlje sa najnižim akcizama, taksama i stopom PDV-a u regionu, nalazi pri dnu liste, dok se zbog ukupnih državnih zahvatanja u ceni dizela i TNG-a Srbija već više godina svrstava među najskuplje zemlje u okruženju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu