Redovna isplata zarada u svim javno – komunalnim preduzećima u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući subvencijama osnivača sva javno - komunalna preduzeća u Kragujevcu uspela su da konsoliduju svoje poslovanje, da značajno smanje zatečene dugove, ali i broj zaposlenih, kao i da redovno izmiruju zarade - zaključeno je na sednici Gradskog veća na kojoj su pored ostalog razmatrani izveštaji o realizaciji programa poslovanja za period 1. januar - 31. mart tekuće godine.

Gradska Groblja su u prva tri meseca ostvarila gubitak od 1,7 miliona dinara. U istom periodu prošle godine gubitak je bio 8,1 milion. To znači, istakao je direktor Nikola Spasić, da smo mesečno bili u gubitku preko dva miliona, a sada 574 000 dinara, što jasno pokazuje o kakvom pomaku je reč. Smanjili smo i broj zaposlenih. U trenutku kada je preuzeo dužnost, Spasić je zatekao 70 posto zaposlenih u administraciji, a 30 odsto onih koji prihoduju. Cene nisu menjane, nema kreditne zaduženosti firme, prošle godine preduzeće je dugovalo šest plata, a sada se ušlo u redovnu isplatu.

U JKP “Čistoća“ značajno su smanjeni poslovni rashodi, za 38 posto, ali su smanjeni i troškovi na svim nivoima. Prvi kvartal obeležile su i značajne investicije - završetak radova na Reciklažnom centaru koji je koštao 80 miliona dinara kao i zanavljanje voznog parka. Od 13 kamiona smećara, isporučeno je devet a šest je već registrovano. Danas i u utorak stižu još četiri kamiona čime će isporuka biti okončana. Na ulicama se već nalazi polovina od dve hiljade novih kontejnera. U “Čistoći“ se zarade takođe izmiruju redovno, kao i porezi i doprinosi. U ovom trenutku potražuju 600 miliona dinara, 300 miliona od fizičkih lica, a preduzetnici i pravna lica duguju 150 miliona.

JKP “Gradske tržnice“ ostvarile su dobitak od 38,5 miliona dinara zahvaljujući subvencijama osnivača, koje su iskorišćene za isplatu poreza na imovinu i naknade za građevinsko zemljište koja nije plaćana od juna 2005. godine. Drugi deo subvencija iskorišćen je za isplatu jedne zarade i otpremnina za deset radnika. Postignuta je potpuna likvidnost, u odnosu na period od 2013 - 2016. godine kada je preuzeće bilo u minusu od osam do četiri miliona. Od februara ispalata zarada ne kasni ni dan, a broj radnika sa 177 sveden je na 105.

“Parking servis“ se finansira iz spostvenih sredstava, nisu koristili subvencije u prethodnom periodu, ostvarili su pozitivan finansijski rezultat sa 135 zaposlenih. Sprovode mere štedenje i racionalizacije što je dovelo do smanjenja troškova. Nisu dugoročno zaduženi, plate se isplaćuju redovno kao i sve zakonom propisane obaveze.

JKP “Vodovod i kanalizacija“ u izveštajnom periodu ostvarilo je gubitak od 50 miliona dinara, od čega je samo 19 miliona u vansudskom poravnanju isplaćeno “Super novi“. Najveći problem su, kako se čulo, nenaplaćena potraživanja, a najveći dužnici su opština Batočina sa 100 miliona i “Zastava kamioni“ sa dugom od 40 miliona. Od 1. marta 2015. godine smanjen je broj zaposlenih za 90 radnika. U prvom kvartalu preduzeće je napustilo još sedam radnika. Sredstva za opremnine isplatili su iz sopstvenih izvora što je uticalo na ostvareni gubitak.

“Zelenilo“, prema rečima LJiljane Tirnanić, bez subvencija osnivača i dalje ne može da posluje pozitivno i da bude likvidno. Neophodno je što pre uraditi analitiku odnosno korekciju cena da bi preduzeće postavili na zdrave noge. Važeće cene su iz 2007. godine, s tim da su 2010. uvećane za 10 posto. “Zelenilo“ nema nikakve obaveze prema Poreskoj upravi, PDV se uredno plaća, imam samo jedan kratkoročni kredit koji izmiruje već u junu. Relativno uredno servisira dobavljače.

Na današnjoj sednici prihvaćen je i izveštaj o sprovedenom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada za 2018. godinu za finansiranje programa udruženja / organizacija iz oblasti privrede. Stigla su tri zahteva koja ispunjavaju sve uslove Poslovno udurženje ponuđača Srbije u postupcima javnih nabavki, HoReCa asocijacija i Organizacija potrošača Kragujevca koji će dobiti po 400 000 dinara.

To je pravi primer kreiranja budžeta, primer kako bi trebalo da se radi i trudićemo se, istakao je gradonačelnik Nikolić, da projektno finansiranje uvedemo u sve oblasti. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu