Obeleženi 24. susreti srpsko – rumunskog prijateljstva - iKragujevac


Vesti

U Domu srpsko – rumunskog prijateljstva “Riznica“ u selu Lužnice otvoreni su 24. susreti srpsko rumunskog prijateljstva. Ove susrete pre četvrt veka inicirali su tadašnji ambasador Rumunije u Srbiji, Grad Kragujevac i Udruženje “Riznica“.

U prisustvu gostiju iz Rumunije, Crne Gore, predstavnika velikog broja lovačkih udruženja, udruženja slikara iz Rumunije i Šumadije, susrete je otvorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Svečanosti otvaranja prisustvovala je i Jasmina Predojević Simović, pomoćnik gradonačelnika za održivi i ravnomerni razvoj grada i saradnju sa udruženjima.

“Riznica“ svedoči o trajanju prijateljstva između dve zemlje i dva naroda dužem od četvrtine veka a očekujem da će trajati još dugo i iz godine u godinu biti bogatije. Grad Kragujevac početkom sedamdesetih godina prošlog veka uspostavio je saradnju sa rumunskim gradom Piteštijem koji je kasnije prerastao u Povelju o bratimljenju. Smatram da takvi protokolarni dokumenti ne treba da se završe na papirima, već da upravo ovakvi susreti grade i bogate odnose dveju zemalja i gradova – rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Dvadesetčetvrte susrete u organizaciji Udruženja srpsko rumunskog prijateljstva Riznica pod pokroviteljstvom grada Kragujevca obeležile su brojne kulturne manifestacije, slikarske kolonije, izložbe, tribine i predavanja, a uručene su i zahvalnice i priznanja gostima iz Rumunije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu