KRAGUJEVAC PODSTIČE POLJOPRIVREDNIKE: Izdvojeno 25 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je iz lokalnog budžeta za 2017. godinu izdvojio iznos od 25 miliona dinara koji je namenjen razvoju i podsticaju poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednici sa područja Kragujevca mogu konkurisati za dobijanje sredstava u različitim oblastima jer grad uzima učešće i do 50 odsto.

U Centru se mogu informisati ali i dobiti pomoć oko dokumentacije koja je potrebna prilikom apliciranja.

"Ove godine su različiti projekti u pitanju vezani za veštačko osemenjavanje, zatim imamo programe za proizvođače meda i ulaganje u košnice i opremu, to je zanimljivo jer je prvi put ove godine u opticaju a vrlo je značajno, zatim tu su male poljoprivredne mašine, osiguranje...Sve je to jedan veliki spektar različitih mera. Nažalost novca nema previše i mi se trudimo da ga pravilno rasporedimo", kaže Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Od 15. aprila do 30. juna predaju se zahtevi da im se odobri finansiranje sa pred računima, pa ako im se odobri oni ulaze u program. To njih najviše interesuje i to je 50 odsto od uložene investicije za sve vrste proizvodnje, osim za traktore, tu je mehanizacija, tu je i nabavka osnovnog stada u stočarstvu, tu su elementi kompletni za proizvodnju u voćarstvu i povrtarstvu. Mi smo procenili da treba na jednom mestu da skupimo poljoprivrednike gde će ih moji saradnici iz Centra za poljoprivredu upoznati sa osnovnim elementima tih pravilnika kako bi oni kasnije mogli da apliciraju za projekte, da im mi pomognemo u edukaciji i u popunjavanju te dokumentacije", kaže Saša Kostić, direktor Centra za poljoprivredni i ruralni razvoj, selo Cerovac.

Mnogi poljoprivrednici nisu ni znali za koje sve programe sufinansiranja mogu da konkurišu, dok većina brzo odustane kada bude odbijena zbog nepotpune dokumentacije prilikom konkursa.

Informisanjem i edukacijom poljoprivrednika na jednom mestu približavamo se i standardima Evropske Unije koji moraju da se ispune kako bi se poljoprivreda u Srbiji što više razvijala, a poljoprivrednici dobili šansu, kroz finansiranje, za proširenje svoje proizvodnje. 

 

izvor: rtv.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu