RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Pojavila se jeziva igrica zbog koje deca izvršavaju SAMOUBISTVO! - iKragujevac


Vesti

Tinejdžerskih izazova bilo je od pamtiveka, ali moderna vremena nose i moderne metode, pa tako danas umesto pentranja po drveću deca se takmiče preko interneta.

Ruski tinejdžeri posebno prednjače u opasnim igrarijama, te imaju običaj da hodaju po vrhovima zgrada i obodima mostovima, ispijaju opasne napitke...

Poslednje u trendu je igrica "Plavi kit".

Igricu su navodno igrali i tinejdžeri u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Francuskoj, a u pitanju je peta najpopularnija igrica na svetu, sa više od 410 miliona registrovanih korisnika.

"Plavi kit" pokrenut je 2015. godine, a kako bi igrači stigli do cilja moraju da "reše" ukupno 50 zadataka (jedan dnevno).

Zadaci uključuju fizičko i psihičko samopovređivanje, kao što su: bušenje ruke, buđenje u 4.20 i gledanje grotesknih snimaka, pravljenje ožiljaka, kao i da ne razgovaraju ni sa kim ceo dan... Takođe, jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno vise s ruba...

Zadaci se dele putem lažnih profila, a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Izvršavaju se kakvi god oni bili, a otvorene grupe povezane su s depresivnim citatima, slikama, dokazima o tome kako je život besmislen i protestima protiv ciničnog sveta odraslih.O ovoj igrici prvi put su pisale novine "Novaja Gazeta". Novinari su, proučavajući statistiku i uzroke samoubistva među ruskim tinejdžerima, otkrili kako je više od 100 dece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. bilo učlanjeno i povezano s "Plavim kitom".

Rezultat istrage je hapšenjem nekoliko osoba koje se terete za podsticanje na samoubistvo. Ubrzo su pobrisane sve javne grupe i objave koje su označene ključnim rečima kao što su plavi, kit, more, igra, tihi dom, itd. Korisnici koji su i dalje nastavili da upotrebljavaju ove oznake su bili blokirani.

Usprkos zabranama i suzbijanju, Ruski javni centar internetske tehnologije je u februaru 2017. godine zabeležio novi rast objava s takvim oznakama - ovog puta na Instagramu. Ukupno je zabeleženo 45.000 takvih objava. Međutim, pokazalo se kako su odgovorni profili lažni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu