Na OVOM poslu u Srbiji možete i ZARADITI I DO 80.000 mesečno, a evo i KAKO! - iKragujevac


Vesti

Ima mnogo nezaposlenih ljudi, koji se u nadi da će pronaći neki posao, odlučuju za prekvalifikaciju.

Iako je tražen i dobro plaćen, posao mesara u Srbiji je i dalje deficitarno zanimanje. Predviđeno je oko 400 učenika za upis na taj smer, a pohađa ga tek nešto više od 200. Čini se da početna plata mesara koja se kreće od 30.000 do 40.000 dinara nije primamljiva omladini, ali kad bi znali da dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara… sigurno bi se zainteresovali.

Hteli mi to da priznamo ili ne, tek svi beže od klanica i mesara, a trgovinski lanci i industrija mesa tragaju za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat. Tokom trogodišnjeg školovanja za mesara stiču se teorijska i praktična znanja iz obrade mesa kao i iz oblasti produkcije suhomesnatih prizvoda i njihove prodaje.

Učenik postaje stručan za prepoznavanje da li je životinja zdrava ili joj je potrebno ukazivati veterinarsku pomoć kao i za savladavanje svih potrebnih veština u proceduri klanja. Razume se u metode i procedure konzervacije hrane i pakovanja u adekvatne ambalaže. Staložen je i spreman da ispuni očekivanja svakog potršača uz ljubaznost i fine manire.

KAKO DA POSTANEM MESAR AKO SE NISAM ŠKOLOVAO ZA TO

Na kursu za mesara, koji podrazumeva praktičnu obuku, kandidat stiče znanja i veštine o mesu kao prehrambenom proizvodu.

Polaznici na obuku idu 3, 6 ili 9 meseci zavisno od starosti polaznika (punoletni idu na obuku 3 meseca, deca od 17 do 18 godina 6 meseci, a deca od 15-17 godina 9 meseci). Punoletni polaznici se mogu opredeliti da idu na obuku 6 i 9 meseci po sopstvenom izboru.

Obuka je u mesarama ili objektima koji imaju odeljak za obradu mesa sa kojima Univerzitet sarađuje, a na praksu će polaznik biti upućen u roku od najduže 15 dana od dana upisa. Polažu se sledeći predmeti: Tehnologija zanimanja za mesara, Osnovi struke za mesara, Bezbednost i zaštita na radu i Praktična provera. Po uspešno položenim ispitima, polaznik dobija diplomu i sertifikat stručne osposobljenosti za mesara sa kojom može raditi u privatnom ili državnom preduzeću na poslovima mesara! Početna plata od 40.000 dinara može biti svačija! Potražnja za mesarima je trenutno ogromna, a mesara nema.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu