Kakav to virus puni ambulante u Srbiji - iKragujevac


Vesti

Domovi zdravlja širom Srbije prepuni su pacijenata koji se žale na bolove u grlu, glavobolju, povišenu temperaturu, malaksalost i stomačne tegobe. 

Doktori upozoravaju da nam je toplo vreme donelo "prolećne" viruse, i to rota i adeno, kao i da će broj obolelih od stomačnih i respiratornih infekcija u narednih mesec dana rasti.

Pedijatar Saša Milićević kaže da ovi virusi najviše pogađaju decu, a da su simptomi bolovi u grlu, povraćanje i prolivom.

"Poslednjih dana ordinacija nam je puna mališana koje roditelji dovode zbog proliva i povraćanja, ili zbog zapušenog nosa, gušobolje i otežanog disanja. Prve tegobe izaziva rota, a druge adeno virus. Svi imaju i povišenu temperaturu. Još ako su deca podložna alergijama, stanje im je i znatno teže. U narednih mesec dana očekujemo navalu dece sa ovim tegobama, ali olakšavajuća okolnost je što ovi virusi ne traju duže od pet dana i obično prolaze bez većih posledica", objašnjava Milićević.

I doktorka Nevenka Dimitrijević kaže da je toplo vreme napunilo čekaonice.

"Imamo povećan broj pacijenta koji muku muče uglavnom sa infekcijama gornjih disajnih puteva, odnosno kijaju, kašlju, boli ih grlo, ... Uglavnom je reč o virusnim oboljenjima, kojih će u narednom periodu sigurno biti sve više, jer toplo vreme pogoduje njihovom razvoju",  kaže Dimitrijevićeva.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da je proleće idealno vreme za razvoj alergija, ali i virusnih infekcija i da zbog toga posebno treba voditi računa o higijeni ruku i vitaminskoj ishrani.

"Virusi mogu biti opasni za sasvim malu decu i hronične bolesnike, i zato je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Čestim pranjem ruku, izbalansiranom i vitaminima bogatom ishranom moguće je sprečiti razvoj viroze", savetuje Tiodorović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu