Kinezi zainteresovani za kupovinu Zastava Kovačnice - iKragujevac


Vesti

Tender za novu podaju Zastave kovačnice u bankrotu zakazan je za 24. april.

Javnom pozivu zainteresovanim kupcima prethodila je ponovna procena kapitala Kovačnice, pošto je ona prošlogodišnja, na zahtev najvećeg poverioca, Poreske uprave Srbije, sa potraživanjima od 320 miliona dinara, stavljena "ad akta".

Vrednost Kovačnice kao pravnog lica, prema novoj proceni, iznosi 848,85 miliona dinara, ili 6,75 miliona evra. Novoprocenjena vrednost je za 1,1 milion evra veća od one koju lane nije prihvatila Poreska uprava. Rok za primedbe poverilaca na novu procenu vrednosti Kovačnice u toku je i traje do 21. aprila, a Poreska uprava Srbije, kao ni ostali poverioci do sada je nisu osporavali.

U Kovačnici se nadaju da niko od poverilaca ovoga puta neće imati primedbe da procenjenu vrednost firme, dok u kragujevačkom Privrednom sudu tvrde da su se konačno, dve i po godine od pokretanja stečaja u Kovačnici, stekli uslovi za organizovanje tenderske prodaje.

Tendersku dokumentaciju otkupile su dve kompanije: jedna domaća i jedna kineska. Početna prodajna cena fabrike biće 50 odsto od novoprocenjene vrednosti preduzeća, odnosno nešto više od 3,4 miliona evra.

Propadanje Zastava kovačnice počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev. Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali javnost i nadležne državne organe da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova preduzeća u Kragujevcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu