Danas svečani prijem za prof. dr Cesara Hernandeza - iKragujevac


Vesti

Danas u 13h, u salonu skupštine grada Kragujevca, biće upriličen svečani prijem u čast španskog ortopeda i spinalnog hirurga Cesara Hernandesa.

Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada i Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstevnu i socijalnu zaštitu organizuju prijem za prof. dr Cesara Hernandesa iz Univerzitetske klinike u Mursiji (Španija) koji je obavio besplatne operacije i dvodnevnu edukaciju za lekare Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Kragujevac, i prof.dr Predraga Sazdanovića, direktora Kliničkog centra.

Španski ortoped i spinalni hirurg Cesar Hernandes, obavio je juče u kragujevačkom Kliničkom centru tri od četiri predviđene besplatne operacije kičmenog stuba najsavremenijom, minimalno invazivnom metodom. U planu je da do kraja današnjeg bude operisan još jedan pacijent. Sva četiri operisana paijenta izabrani su kao najteži slučajevi deformiteta kičmenog stuba na Klinici za traumatologiju i ortopediju Kliničkog centra u Kragujevcu.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je novinarima da je urađena prva operacija kičmenog stuba na nivou koji je "za tri koplja viši" u odnosu na intervencije koje su do sada mogle da budu izvedene u toj ustanovi. Prva operacija trajala je oko četiri i po sata, a profesoru Hernandesu asistirala su dvojica mladih ortopeda iz Kragujevca, Srđan Vlajović i Ivan Stojadinović.

Hirurg Hernandes rekao je novinarima: "Operisaćemo i pacijenta sa metastaznim promenama na kičmenom stubu koji ima neku vrstu paraplegije i nadamo se da će posle operacije hodati bez bolova. Radićemo i na kičmenom stubu koji ima prelom kako bi pacijent mogao da hoda već sutra bez bolova. Poslednji predviđeni zahvat na našem programu, biće kod pacijenta koji ima bolest propadanja kičmenih pršljenova. Očekujem da će on moći da hoda posle 24 časa".

Savremena hirurgija kičmenog stuba koju je izveo hirurg iz Mursije primenjuje se kod pacijenata sa urođenim deformitetom kičmenog stuba, deformitetom posle trauma ili kod kod posledica onkoloških bolesti. Ključna promena posle savremenog zahvata na deformitetu kičmenog stuba je da se pacijentima vraćaju izgubljene funkcije i da mogu da nastave normalan život i rad.

Sazdanović je rekao da će saradnja biti nastavljena i da će se i ubuduće takve operacije izvoditi besplatno iako su u inostranstvu one vrlo skupe.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu