Svetski poznati specijalista operisaće četiri pacijenta u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući saradnji donaciji grada Kragujevca španske Univerzitetske klinike u Mursiji, prof. dr Cesar Hernandez, svetski poznati specijalista će tokom dva dana operisati četiri pacijenta koji imaju probleme sa kičmom.

Kako je izjavio prof dr Predrag Sazdanović, v. d. direktora Kliničkog plan je da se formira posebna operaciona sala i spinalni centar.

- Na ortopedskoj klinici će ubuduće biti pružena adekvatna terapija za pacijente, uz pomoć grada i kompaniji iz Španije koja je omogućila da profesor Hernandez bude tu. U prvoj operaciji je on obavio pola posla, a uz njegovu asistenciju ostatak naši hirurzi. U spinalnom cenrtu treba da rade pored ortopeda neurohirurzi, neurolozi, anesteziolozi... Takav centar ne postoji van Beograda. Ovakve operacije će se nastaviti i ubuduće, a sada će moći da se operišu i najteži pacijenti. Operacije koštaju od 60.000 evra u Turskoj do 150.000 franaka u Švajcarskoj. Ove operacije su, sada, bile besplatne za četiri pacijenta, a Skupština grada Kragujevca je dala tri miliona dinara za ugradni materijal koji je potreban - rekao je Predrag Sazdanović.

Profesor Cesar Hernandez je rekao da je potrebno povećati kvalitet života, i zbog toga Srbija mora da prati trendove koji važe u Evropi, i da pomaže pacijentima koji imaju deformitete kičme.

- Cena operacija nije velika kada se gleda kroz dane koje je pacijent izgubio, i kako ne može da radi. Ljudima treba pomoći, da budu radno i životno sposobni. Pacijenti će novim metodama biti operasani preko minimalnog inavazivnog postupka, sa čim se tkivo minimalno oštećuje, tako da pacijenti mogu već sutra da ustanu iz kreveta - rekao je Hernandez.

Cilj saradnje koja je uspostavljena je da obezbedi vrhunsku zdravstvenu uslugu srpskim pacijentima, a ima i edukativni karakter za specijaliste ortopede Klinike za ortopediju i traumatologiju kragujevačkog KC i opštih bolnica iz regiona koje gravitiraju Kliničkom centru Kragujevac.

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu