Pesma zaboravljene heroine koja je dala život za Srbiju ledi krv i tera na razmišljanje - iKragujevac


Vesti

Ljiljana Žikić Karađorđević bila je dobrovoljac srpske vojske u toku bombardovanja SR Jugoslavije krajem prošlog veka. Juče je obeležna godišnjica smrti, a njene reči i pesme koje je ostavila u amanet narodu ostaće urezane u srpskoj istoriji kao ožiljak na koži.

Ljiljana je rođena 9. marta 1957. godine u Kragujevcu. Kao dete i tinejdžerka pohađala je muzičku i baletsku školu. Kao devojčica bila je angažovana u dečjem pozorištu "Jaokim Vujić". Pobedila je na takmičenju za Mis Srbije 1978. godine. Diplomirala je na beogradskom FON-u kao inženjer organizacionih nauka. Imala je dva braka u životu i šestoro dece. Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju. Nažalost, izgubila je svoj život 1. aprila 1999. godine u blizini sela Ljubenić prilikom obavljanja borbenog zadatka. Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Novija srpska istorija je ispisana primerima žrtvovanja žena za svoj narod. Za većinu taj naš isti narod nije nikad čuo. Sećanja čuvaju njihovi bližnji i poneki članak u novinama.

Izvor: Noizz

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu