Reciklažni centar u Kragujevcu pušten u rad - iKragujevac


Vesti

Pritiskom na dugme za pokretanje trake Stana Božović državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pustila je u Kragujevcu u rad pogon najsavremenijeg Reciklažnog centra na području centralne Srbije.

Reč je Reciklažnom centru koji je izgrađen u okviru Javno komunalnog preduzeća “Čistoća“ i koji se prostire na deset hiljada kvadrata. Vrednost radova je 82 miliona dinara, od čega je resorno ministarstvo obezbedilo 46 miliona. Hala centra, magacini i instalacije urađeni su po najsavremenijim ekološkim standardima. U Reciklažnom centru selektovaće se i odlagati plastika, aluminijum, tetrapak, otpadna ulja, kućna hemija kao i optadne gume.

Kragujevac je primer dobre prakse za ostale gradove - kako i na koji način bi trebalo da se vodi računa o zdravlju građana i o ekologiji - rekla je tom prilikom Stana Božović. Centar za reciklažu omogućio je da se ovde sakuplja, reciklira, soritira, odvaja i iskoristi otpad, da ga nema više na ulicama Kragujevca, ali i da manje otpada stiže na deponiju koja naravno ima svoj vek. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je podržalo grad Kragujevac, koji radi u skladu sa zakonom, strategijama, ali i politikom Vlade da Srbija postane deo evropske porodice. Upravo zbog toga Kragujevac će imati podršku resornog ministarstva i Vlade Srbije u uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, kao i za rekonstrukciju kanalizacione mreže u postrojenju za prečišćavanje optadnih voda.

Kragujevac je prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića uradio studiju za upravljanje otpadom, a od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dobićemo sredstva za izradu projektno - tehničke dokumentacije za budući Centar. Projekat se radi na regionalnom nivou, sa svim okolnim opštinama. Studija je rađena za pet, a u međuvremenu interesovanje su iskazale još tri opštine. Na zapadu veruju da je otpad zlato i Kragujevac je prema Nikolićevim rečima imao puno ponuda potencijalnih privrednih partnera da peuzu upravljanje otpadom. Nećemo ulaziti u takve poslove dok ne budemo sigurni da sami ne možemo time da se bavimo.

Uz Reciklažni centar i novu flotu kamiona, nove kontejnere i kante, nema razloga da sumnjamo da u tome nećemo uspeti - istako je Nikolić. Verujem da ćemo u narednih mesec i po dana, dok stignu i preostali kamioni da obezbedimo sve uslove da potpuno očistimo grad. To podrazumeva i uklanjanje divljih deponija po prigradskim naseljima i na seoskom području, pri čemu računamo i na pomoć lokalnog stanovništva.

Ovo je veliki korak pre svega za građane Kragujevca koji su u prethodnom periodu imali i strpljenja i razumevanja za probleme sa kojima smo bili suočeni kada je reč o dotrajaloj mehanizaciji, istakao je Zoran Jovanović direktor JKP “Čistoća“. Prema njegovim rečima radnike “Čistoće“ očekuje ozbiljan posao na terenu, ali će novi kamioni i Reciklažni centar značajno olakašati taj posao. Inače, prema nekim procenama “Čistoča“ će prodajom recikliranog otpada godišnje moći da ostvari prihod od 20 miliona dinara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu