ŠUMADIJSKA KOLUMBIJA: Ovo selo je poznato po uzgoju MARIHUANE! - iKragujevac


Vesti

U ataru sela Brzan, nadomak Batočine i oko 35 od Kragujevca, za proteklih pet godina kragujevačka policija posekla je tonu sirove indijske konoplje. U ovom selu kažu da je pored toliko vrednih poljoprivredika i malih privrednika sramota što su postali poznati kao – šumadijska Kolumbija.

Policijska “žetva” sprovodi se svakog avgusta, a lokacija najvećih zaplena skoro redovno je baš – atar sela Brzan.

Indijsku konoplju narko ratari iz većih gradova Šumadije i Pomoravlja sade na njivama blizu reke Morave, jer marihuana kažu “voli vodu”.Niko u Brzanu neće da govori ko drogu sadi i kada uzri kosi, ako se izuzme policija. Zid ćutanja viši je od konoplje

Nadomak Morave ribolovci, marihuane ni od korova. Upitani o konoplji, svi utihnuše. Ne žele da “raspredaju” priču, često njih nekoliko ostanu da noće u vikendici. Na pitanje kako se zovu, jedan odvrati: “Neka bude da se zovem Dragan”.

Sredinom avgusta 2014. godine policija je posekla 235 kilograma konoplje. Kada se ona osuši, na uličnom tržištu vredi 280.000 evra. Avgusta 2013. policija je otkrila na više mesta u ataru sela Brzan zasade oko 200 kilograma indijske konoplje. Tačno godinu dana pre toga inspektori su posekli 640 kilograma.

Stabljike marihuane bile su više od dva metra i spremne za branje.

Od 2009. godine policija je posekla, samo u većim akcijama, 1.242 kilograma “sveže” indijske konoplje. Sušenjem bi se dobilo 248 kilograma marihuane. Na tržištu bi vredela 124 miliona dinara ili 1,06 miliona evra.

Izvor: Telegraf 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu