Vučić u kompaniji "Milanović inženjering" - iKragujevac


Vesti

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije hoće da pomaže i pomaže srpske privrednike, srpske kompanije i naglasio da su oni ti koji državu "guraju" napred i obezbeđuju razvoj.

Aleksandar Vučić je posetio u Cerovcu, kod Kragujevca kompaniju "Milanović inženjering", koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti za industriju šinskih vozila, a koja izvozi više od 95 odsto proizvoda i usluga.

Premijer je istakao da je to kompanija koja sarađuje sa "Simensom" i koja izrađuje elemente za vozove koji idu i do 350 kilometara na sat.

On je dodao da ta firma zapošljava 420 radnika, podsetio na reči direktora Bratislava Milanovića, koji je ranije rekao da država i ne mora da pomaže, ali da je bitno da ne smeta.

"Srećan sam ako ništa nismo smetali" rekao je Vučić, koji je istovremeneo obećao da će država pomoći u infrastrukturi i dovođenju gasa do te fabrike.

Kako je objasnio, iz "Milanović inženjeringa" ništa nisu tražili, ali i ne moraju, jer su to stvari koje država mora da obezbedi.

Vučić je zahvalio svim srpskim privrednicima jer su, podvukao je, oni ti koji državu guraju napred i obezbeđuju brži rast. Stoga mogu da računaju na pomoć države, da dobiju novac i podršku, da dalje i više investiraju i zapošljavaju sve više radnika.

"Hoćemo da pomažemo srpske biznismene, srpske kompanije i da zapošljavamo ljude", ponovio je Vučić i zamolio ih da ništa ne izbegavaju od onoga što je njihovo pravo i onoga što država nudi, jer za njih važe isti uslovi kao za strane kompanije.

Milanović je zahvalio Vučiću na odvojenom vremenu za posetu kompaniji i obećao da će preduzeće nastaviti istim intenzitetom.

"Da proširimo ovu priču i da porastemo, da dođemo do konačnog proizvoda, da iz Srbije izlazi proizvod celom svetu atraktivan. To je naš cilj", poručio je Milanović.

On je dodao da sa partnerima poput "Simensa", a uz podršku Vlade Srbije, vrlo brzo taj cilj može biti ostvaren.

Dušan Radovanović, šef na mašinskoj obradi, radi u kompaniji već osam godina i kaže da je u toj firmi uvek bilo posla.

"Posao nije fizički težak, ali zahteva punu koncentraciju i trud", kazao je Radovanović.

Objašnjava da fabrika izrađuje karoserije za vozove za brze pruge, metroe...

"Širok je asortiman. Na početku smo bili vrlo mali, sa dvadesetak zaposlenih, sada nas je više od 400. Firma se razvija i nadam se da će biti sve bolje", rekao je Radovanović.

Premijer Vučić je obišao fabriku, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom PKS Markom Čadežom, kao i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, a direktor Bratislav Milanović upoznao ga je sa radom i rezultatima kompanije.

Osnovne delatnosti "Milanović inženjeringa" su inženjering, konstrukcija i proizvodnja aluminijumskih komponenti i pomoćnih alata za industriju šinskih vozila, kao i dizajniranje tehnoloških rešenja i proizvodnja postrojenja u oblasti tretmana pijaćih, procesnih i otpadnih voda.

Kompanija zapošljava 420 radnika, a više od 95 odsto proizvoda i usluga izvozi u zemlje EU, Rusiju, SAD i afričke zemlje.

Do kraja godine iz "Milanović inženjeringa" trebalo bi da izađe kompletna zavarena karoserija aluminijumskog putničkog vagona za austrijsku železnicu.

Kompanija je prepoznala značaj dualnog obrazovanja pre više od deset godina i sarađuje sa Politehničkom školom u Kragujevcu.

Takođe, sarađuje sa PKS, ali i naučnoistraživačkim ustanovama poput Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, FTN iz Novog Sada, Mašinskog fakulteta u Beogradu...

Započela sa radom 2000. godine, firma je stoprocentno u srpskom vlasništvu.

Prostire se na 25.000 kvadratnih metara, a plan kompanije je da se do 2021. godine proizvodni pogon proširi na 60.000 metara kvadratnih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu