OVO NISTE PROBALI: Šumadinci jedu špagete i meso u čokoladi - iKragujevac


Vesti

Špagete ne postoje samo da bi bile utopljene u kečap ili meso, već su zanosan slatkiš kada im se doda crna čokolada. A ko nije probao meso sa čokoladom i ljutim ukusima, ima šansu još danas u Kragujevcu. U centru Šumadije ovog je vikenda Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka.

Na sajmu gostuju udruženja i asocijacije, te vrhunski kulinari, iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Rumunije. Neki od njih će uživo praviti nešto za naše prostore potpuno novo, meso sa čokoladom, zdrave slatkiše bez glutena, laktoze i šećera, slatki suši, ali i zagrebačke kremšnite i poslastice sa Hvara.

Posetioci sajma prethodna tri dana uživali su u čipkama od crne čokolade, Prada cipelama od bele čokolade, kolačima koji deluju kao rascvetale ruže.

Tu je torta iz bajke Ivica i Marica, a iz Rumunije stižu štrudle koje izazivaju setu i vodu na usta. Svuda na sajmu teče čokolada, prolaznici je jedu uz voće, miriše kafa koju promovišu proizvođači.

Uz kafu i čokoladu, Kragujevac je ovog vikenda prestonica prekinutih prolećnih dijeta.

Marijana Janjić, nastavnik poslastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi iz Vrnajčke Banje zbunila je posetioce sajma svojim špagetama, u čokoladi.

– Reč je o takozvanom ganaš kremu, od čokolade i slatke pavlake. Recept za ganaš krem skoro svima je dostupan. U njega stavim nekuvane špagete, koje upiju sve ukuse kada se skuvaju u kremu. Servira se na tanjiru, a može se dodati i sladoled ili voće. Ostalo je dekoracija – objašnjava Marijana dodajući da je za ovaj slatkiš potrebno 20 minuta i idealan je za nenajavljene goste.

Na kragujevačkom sajmu organizovano je i prvo srpsko internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara, za izbor “Najboljeg deserta Srbije 2017. godine”.

– A onda se pred dvoje najboljih stavlja takozvani “black box”, crna kutija. Naime, takmičari koji nastupaju mogu se spremati i po nekoliko meseci za ovo nadmetanje, ali sada dobijaju kutiju sa nepoznatim namirnicama. Moraju na licu mesta da smisle šta će sa njima i da pokažu svoje umeće – kaže Vujadinović, predsedik Horeka asocijacije Kragujevac.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu