Starim zdravstvenim knjižicama još nije odzvonilo - iKragujevac


Vesti

Oko 2, 5 miliona građana još nema novu zdravstvenu knjižicu, a više od pola milion zdravstvenih osiguranika još nije podnelo zahteve za za zamenu zdravstvene knjižice elektronskom karticom.

Tri meseca posle produženja roka za zamenu zdravstvenih knjižica, posao nije ni blizu kraja. Od ukupno 6.835.789 osiguranika, nove zdravstvene knjižice dobilo je 4.242.489, a tu se ubrajaju i oni građani čije su kartice pred uručenjem ili su stigle u filijale, a još nisu podignute. Zahtev za zamenu zdravstvene knjižice još nisu podnela 544.054 osiguranika, kažu u RFZO i dodaju da očekuju da će za mesec biti gotovo oko 700.000 kartica. U postupku izrade trenutno je više od 1,9 miliona novih kartica.

Iako je za zamenu bilo dosta vremena, najveći broj zahteva 3.332.666 podnet je pred istek zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine, što, piše list, značajno otežava posao. U Domove zdravlja svaki drugi pacijent dolazi sa starom zdravstvenom knjižicom, a među njima su najbrojniji oni koji su osigurani na osnovu zaposlenja. Takvi osiguranici pravo ostvaruju uz potvrdu da su podneli zahtev za elektronsku knjižicu.

Mnogi, verovatno zbog gužve i dugačkih redova, i ne žure da podignu nove isprave, pa, navodi se, samo u Beogradu više od 166.000 kartica čeka da ih vlasnici podignu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu