Uvode se UNIFORME ZA ĐAKE u školama: Polovina škola podržava uvođenje uniformi! - iKragujevac


Vesti

Prvi rezultati ankete o uvođenju uniformi u škole pokazuju da 50 odsto škola, odnosno roditelja podržava taj predlog, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On pojašnjava da Ministarstvo prosvete želi da uniforme u škole bude uvedeno na bazi dobrovoljnosti, dok se ne stvori "kritična masa i uniforme uvedu u sve škole".

Oni koji su se izjasnili protiv uniformi svoj stav najčešće pravdaju finansuijskim momentom i da je to dodatni namet na roditelje, a manji deo ima otpor jer smatraju da je to vraćanje kecelja iz perioda socijalizma.

Polemika se najčešće vodi oko toga ko će da plati uvođenje uniformi, a ministar kaže da i taj problem može lako da se prevaziđe. On navodi da se javljaju komapanije koje žele da budu sponzori, lokalne samouprave, a i same škole koje iz ličnih prihoda mogu da finansiraju uvođenje uniformi.

"Ne želimo nikoga silom da nateramo na taj projekat. Ako od septembra uniforme uvedemo u 50 do 60 odsto škola, a u toku naredne školske godine da dođemo do više od 75 odsto, onda smo pogodili metu", kaže Šarčević.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu