Implementacija Strategije održivog razvoja grada za budžetsku 2017. godinu - iKragujevac


Vesti

Strategija održivog razvoja grada za budžetsku 2017. godinu, čiji je plan implementacije usvojilo Gradsko veće, sadrži 31 projekat/program iz sedam prioriteta: Privreda i preduzetništvo, Ruralni razvoj, Infrastruktura i urbani razvoj, Zaštita životne sredine, Zdravstvo i socijalna zaštita, Kultura i obrazovanje, Turizam i sport. 

Među prioritetima, pored ostalog su: razvoj radnih industrijskih i slobodnih zona i braunfild lokacija, realizacija investicije CMEC sa formiranjem lanca mreže kooperanata na teritoriji Centralne Srbije kao i unapređenje kvaliteta života na selu kroz revitalizaciju objekata mesnih zajednica, domova kulture i infrastrukture. U Strategiji, među prioritetima su i Smart siti, Autobuska stanica, Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom, osnivanje Gradske bolnice, revitalizacija kompleksa Kneževog arsenala, razvoj komleksa za zdravlje i sport.

Gradsko veće utvrdilo je Predlog odluke o pokretanju inicijative za uspostavljanje saradnje sa gradovima i opštinama u slivu Velike Morave i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. Reč je o gradovima Jagodina i Požarevac i opštinama Rača, Batočina, Paraćin, Svilajnac, Žabari, Velika Plana, Smederevska Palanka i Petrovac na Mlavi. Cilj ovog udruživanja gradova i opština je potreba inteziviranja saradnje u cilju smanjivanja zajedničkih rizika i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Članovi veća doneli su odluku o odobravanju sredstava, u ukupnom iznosu do 3.840.000 dinara, za rad 64 protivgradna strelca u 32 protivgradne stanice tokom sezone od 15. aprila do 15. oktobra tekuće godine. Svakom strelcu grad će isplatiti 30 000 dinara u šest jednakih mesečnih rata od po 5000 dinara, čime u skladu sa Zakonom o odbrani grada, lokalna samouprava odobravanjem dodatne stimulacije obezbeđuje podršku nadležnom organu - Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Izlazeći u susret molbi poljoprivrednika, Gradsko veće dalo je i saglasnost za odlaganje dospelih obaveza po osnovu ugovora o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje u više rata, a najkasnije do 15. decembra tekuće godine. Reč je o kreditima za mehanizaciju, stočarstvo, plastenike, ratarsku proizvodnju i drugo. To pravo moći će da ostvare poljoprivrednici protiv kojih nije pokrenut sudski postupak za namirenje sudskih potraživanja.

Odlukom Gradskog veća sredstva subvencija Gradske uprave za investicije u iznosu od 40 miliona dinara opredeljuju se za tekuće subvencije JP “Preduzeće za izgradnju grada“. Sredstva budžetske pomoći u iznosu od 1.084.000 dinara odobrena su Privrednom društvu “Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj“ za tekuću likvidnost, kao i Centru za strna žita 2. 658. 465 dinara za isplatu ličnih dohodaka za februar tekuće godine.

Gradsko veće donelo je i rešenje o raspodeli sredstva iz budžeta grada za finasiranje i sufinansiranje projekata u oblasti omladinske politike u ukupnom iznosu od milion dinara za realizaciju 12 projekata.

Gradsko veće dalo je saglasnost Gradskoj upravi za upravljanje projektima, odživi i ravnomerni razvoj da zaključi ugovor sa “Grafoprometom“ za štampanje edukativnog materijala “Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti“, zatim za zaključenje ugovora za nabavku usluge izrade projektne dokumentacije za zaštitu od požara u Spomen parku “21. oktobar“ i Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić“ u okviru projekta Gradovi u fokusu u iznosu od po 199.000 dinara.

Članovi veća dali su saglasnost na zaključenje Aneksa I ugovora o donaciji za realizaciju projekta izgradnja zdravstvene ambulante Doma zdravlja Kragujevac u Šumaricama između Fondacije “Dragica Nikolić“ iz Beograda i grada Kragujevca. Donator se obavezuje da će realizovati projekat saobraćajnih površina, spoljašnjeg uređenja kao i projekat ozelenjavanja. Primalac donacije se obavezuje da će realizovati projekat saobraćajne signalizacije i opreme kao i deo projekta ozelenjavanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu