Galerija „Mostovi Balkana“ na novoj lokaciji - iKragujevac


Vesti

Izložbom odabranih dela iz umetničke zbirke Spomen parka “Kragujevački oktobar“ juče je, na novoj lokaciji, otvorena galerija “Mostovi Balkana“. U prisustvu velikog broja ljubitelja umetnosti, predstavnika kulturnih i obrazovnih gradskih institucija, galeriju je otvorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Kragujevac je dobio još jednu u nizu kulturnu lokaciju kojom može da se ponosi i koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim a koja će moći da ugosti i najveće umetnike. Za renoviranje i opremanje ovog prostora iz budžeta je izdvojio oko tri miliona dinara a cilj je uvek isti – kvalitetnija i bolja kulturno – umetnička scena – rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća. Galerija Mostovi Balkana ima vrednu zbirku umetnika iz zemlje i inostranstva, a nadam se da će konceptom kolonije ubuduće okupiti još više umetnika i tako dovesti do decentralizacije savremene umetničke scene – dodao je Bjeletić.

Prostor nove gradske galerije renoviran je po najsavremenijim standardima i nalazi se u ulici Zorana Đinđića br. 7.

Prostor u kome se nalazila ranije galerija postao je predmet restitucije a time je rad galerije bio doveden u pitanje. Uz podršku grada problem je prevaziđen i danas imamo prostor renoviran po najsavremenijim standardima, rekao je Nenad Ristović, kustos galerije “Mostovi Balkana“.

Govoreći o zbirci Mostovi Balkana koja ima više od 250 dela umetnika iz zemlje i inostranstva različitih poetika, koncepcija, forme, Katarina Babić, kustos Gradske galerije je istakla da će programom nastaviti koncept kolonije, da će nastaviti da obnavlja porušene “mostove“ u regionu i ostati sinonim za sve plemenito, postojano i trajno.

Na prvoj od 16 izložbi planiranih za ovu godinu, predstavljena su 27 dela iz umetničke zbirke Spomen – parka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu