Na svečanom prijemu povodom Dana grada ozvaničen nastavak saradnje sa Sjianom - iKragujevac


Vesti

Đurđevdan je ne samo Dan grada, nego i dan zahvalnosti za sve što su nam naši preci ostavili u nasleđe. Iako se danas, pre svega sećamo kako je Kragujevac 1818. godine, proglašenjem za prestoni grad moderne Srbije, krupnim korakom krenuo u budućnost, tako i danas Kragujevac nije samo grad slavne prošlosti, nego grad sa ogromnim potencijalom za budućnost Srbije, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić na svečanom prijemu delegacija gradova prijatelja i pobratima zahvalivši im se na podršci, svemu što su učinili za Kragujevac i što su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju proslavu.

Porodicu gradova prijatelja Kragujevca čini 29 Povelja o bratimljenju i Protokola o prijateljstvu i saradnji sa gradovima širom sveta, a ove godine podsetio je gradonačelnik potpisan je Sporazum o bratimljenju sa Milvokijem iz SAD – a, a porodci se uskoro pridružuju Katerini iz Grčke i Gvanahuato iz Meksika. Svi oni su naše neprocenjivo bogatstvo, poručio je gradonačelnik Dašić.

Na prijemu je potpisan je Memorandum o nastavku saradnje između Kragujevca i Sjiana iz Kine, koja je započeta 2016. godine. Memorandum se potpisali gradonačelnik Nikola Dašić i izvršni zamenik gradonačelnika Narodne vlade grada Sjiana, Liu Laišeng.

Veza između naše dve zemlje Kine i Srbije bazirana je na zajedničkim iskustvima saradnje i trajnom prijateljstvu. Zvanično bratimljenje Sjiana i Kragujevca 2016. godine označilo je početak novog poglavlja u našoj saradnji, rekao je Laišeng, naglasivši da je Sjian veliki prijatelj grada Kragujevca i vredna polazna tačka Puta svile. Vizionarska inicijativa „Pojas i put“ dovela je Sjian u prvi plan kineskih nastojanja okrenutih ka razvoju odnosa sa Evropom, a deo aktivnosti fokusiran je na negovanju dublje praktične saradnje i razmene između Kragujevca i Sjiana. Za Sjian je veoma značajna uloga Kragujevca u istoriji Srbije kao i njegov geografski položaj, rekao je Laišeng izrazivši uverenje da ova dva grada ne povezuje samo nepokolebljivo prijateljstvo već ogroman potencijal za saradnju u kulturnoj razmeni, turizmu, logistici i zdravstvu. Nadam se, dodao je Laišeng da ćemo potpisanim Memorandumom još više proširiti saradnju kako bi maksimalno unapredili zajednički prosperitet.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Bara, Foče, Ingolštata, Južnomoravske regije, Piteštija, Jerihona, grčkog grada Katerini i predstavnici Sportskog saveza Mostara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu