Uzroci eksplozije u Tehničko remontnom zavodu još uvek nepoznati - iKragujevac


Vesti

Prva tehnološka linija u pogonu za delaboraciju municije i eksplozivnih sredstava Tehničko-remontnog zavoda "Medna" u Kragujevcu, u kojem je, 28. februara, došlo do razorne eksplozije u kojoj su stradala četvorica zaposlenih, sutra će ponovo početi da radi.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije u Ministarstvu odbrane, general major Bojan Zrnić, u subotu je, u Zrenjaninu, prenose mediji, pojasnio da se na prvoj tehnološkoj liniji TRZ "Medna" obavlja generalni remont municije. Ocenio je, pritom, da će rekonstrukcija uništenog pogona za delaboraciju zavisiti od raspoloživih finansija, ali i da Srbija očekuje pomoć partnerskih zemalja, kao i OEBS, UNDP i NATO poverilačkog fonda.

Tehničko-remontni zavod "Medna", najveća ustanova te vrste na Balkanu, već duže sarađuje sa NATO, te je sredinom prethodne decenije ta alijansa finansirala uništavanje više od milion pešadijskih mina sa prostora bivše SFRJ. U oktobru prošle godine, kragujevački TRZ i NATO potpisali su novi sporazum, koji obezbeđuje stvaranje uslova da se u "Medni" uništi određeni kontingent eksplozivnih sredstava.

General Zrnić nije govorio o uzrocima eksplozije u pogonu za delaboraciju, napominjući da je to ne zato što ne zna, nego zbog toga što ga zakon na to obavezuje, pošto je taj slučaj u nadležnosti tužilaštva u Kragujevcu. Istraga je još vrlo intenzivna, razna veštačenja su u toku, istakao je on, dodajući da su u TRZ-u bili i američki eksperti, koji su došli kao stručna pomoć, ali da su konstatovali da nema potrebe da učestvuju, pošto je sve urađeno na najbolji način. Mesto događaja je, prema njegovim rečima, raščišćeno, i sada se rešavaju posledice eksplozije.

U Višem javnom tužilaštvu za naš list su rekli da je Vojna policija uviđaj na mestu eksplozije u TRZ-u završila 11. marta, te da su nalazi prosleđeni Nacionalnom kriminalističko tehničkom centru MUP Srbije koji je nadležan za veštačenje uzroka i okolnosti požara i eksplozije u TRZ "Medna". Svoj posao u "Medni" okončali su i komisija Ministarstva odbrane koju je formirao ministar odbrane Zoran Đorđević i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ-a.
Na kragujevačkom groblju Bozman prekjuče je sahranjen radnik TRZ-a Dejan Kovačević.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu