PRETI LI NAM OPASNOST? Epidemija malih boginja - iKragujevac


Vesti

Nakon epidemije malih boginja, koja je zahvatila Rumuniju i Mađarsku, epidemiolozi upozoravaju da postoji realana opasnost da dođe i u Srbiju.

Epidemija je susedne države zahvatila krajem prošle godine, a preti da stigne i u Srbiju. Do sada je obolelo oko 3.500, uglavnom dece, a 17 ih je umrlo.

Epidemiolozi tvrde da postoji realna bojazan da će se infekcija proširiti i kod nas, jer je broj vakcinisanih MMR vakcinom, koja štiti od morbila, drastično smanjen, a zagovornici teorije o štetnosti ove vakcine sve su glasniji.

Pedijatri i epidemiolozi tvrde da je masovna imunizacija neophodna i da je samo MMR vakcina za poslednjih 15 godina spasla 20 miliona života. Antivakcinalni pokret u Srbiji, međutim, poslednjih godina je sve jači, pa je samo u Beogradu pokrivenost ovom vakcinom svega 65 odsto, što je za čak trećinu manje od minimalnog za postizanje kolektivnog imuniteta na ovu zarazu.

"Vakcina štiti od veoma ozbiljnih bolesti koje mogu da dovedu do teškog oboljenja sa mogućnim brojnim komplikacijama i smrtnim ishodom", upozorava neonatolog prof. dr Georgios Konstantinidis, zamenik predsednika Udruženja pedijatara Srbije.

"Pre široko dostupne imunizacije protiv malih boginja, osamdesetih godina 20. veka, od ove bolesti je umiralo 2,6 miliona dece godišnje, a 2015. godine je umrlo 20 puta manje - 134.000 dece, većinom uzrasta do pet godina. Smrtni ishod je najčešći kod dece ispod pet godina i kod starijih od 20 godina. Smrtnost je od 2000. do 2015. u svetu opala je za oko 80 odsto zahvaljujući imunizaciji", govori neonatolog za Novosti.

Kada postoji visok procenat vakcinisanih osoba, postoji takozvani kolektivni imunitet. Ako jedna osoba oboli, ona neće moći da zarazi druge jer su vakcinisane, a oni koji nisu mogli da budu vakcinisani iz medicinskih razloga imaće manje šanse da obole jer se virus neće širiti.

"S druge strane, ako ima mnogo nevakcinisanih, oni će u kontaktu sa obolelom osobom oboleti i dalje širiti infekciju", kaže dr Konstantinidis.

"Male boginje su oko pet puta zaraznije od gripa. Virus morbila je toliko zarazan da će oboleti 90 odsto osoba koje nisu vakcinisane, a dođu u kontakt sa obolelom osobom", naglašava sagovornik.

Stručnjaci upozoravaju da, kako je epidemija Srbiji pred vratima, mora brzo da se reaguje u postizanju što veće pokrivenosti MMR vakcinom, pa je u ovom trenutku najdelotvorniji način rešavanja ovog problema obavezna vakcinacija, pod pretnjom kaznom, što je i regulisano zakonom.

Epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević tvrdi da je trenutna pokrivenost MMR vakcinom problematično niska i u stalnom opadanju.

"Željena pokrivenost je najmanje 95 odsto vakcinisanog stanovništva, dok poslednji podaci za Beograd pokazuju pad sa 77 odsto vakcinisanih u drugoj godini života 2015. godine na 65 odsto prošle godine", upozorava i dodaje da je revakcinu, koja se dobija u sedmoj godini, dobilo 91 odsto, što je takođe manje od minimuma.

Predviđena kazna za nevakcinisanje deteta kod nas je 150.000 dinara. Vakcinacija je obavezna i u Rumuniji, Makedoniji, Poljskoj, dok to nije slučaj u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Holandiji...

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu