ONI SU ŽIVOT DALI ZA GRAD: Komemoracija Dejanu Kovačeviću i Željku Nikoliću - iKragujevac


Vesti

Minutom ćutanja počeo je komemorativni skup povodom smrti Dejana Kovačevića i Željka Nikolića, dvojice pirotehničara koji su nastradali u eksploziji u Tehničko - remontnom zavodu u Kragujevcu.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, direktor TRZ Kragujevac potpukovnik Dušan Kovarbašić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojne kolege i prijatelji.

Dragan Žunić, zamenik direktora Tehničko - remontnog zavoda govorio je o istovremenom dolasku Dejana i Željka u Zavod, maja 1994. godine, o njihovim karakterima, čovekoljublju, srdačnosti i požrtvovanosti, što su i pokazali tog poslednjeg dana februara.

Mi, koji smo imali tu čast da radimo sa njima i delimo zajedničke trenutke, nikada se sa tim nećemo pomiriti. Nije bilo zadataka koje su ostavili neizvršenim osim toga da prežive.

Tako je bilo i tog 28. februara kada nismo mogli da ih sačuvamo od tragičnog kraja, kao ni potpukovnika Miroslava Perišića ni kapetana Darka Kostića. Ali, dok je Zavoda čuvaćemo i obnavljati uspomenu na vreme provedeno sa njima.

Izražavajući najdublje saučešće porodicama, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da Kragujevac i Kragujevčani saučestvuju u bolu porodica i podsetio da je grad Kragujevac stvoren i da je izrastao zahvaljujući vojnoj industriji. Zbog toga je oduvek postojala snažna emotivna veza između Kragujevčana i Namenske i Medne.

Ko te veze ne može da razume, ne može da razume ni Kragujevac ni Kragujevčane i nikada neće shvatiti zbog čega su ovi ljudi izgubili svoje živote. Dejan i Željko su se tog dana borili za svoj grad, za svoju fabriku, za svoje kolege, sugrađane. Svojom žrtvom i hrabrošću nama su pokazali kolika je cena i kako se bori za ono što imamo i što su generacije za nas vekovima stvarale, rekao je gradonačelnik Nikolić.

Željko Nikolić je sahranjen danas na Varoškom groblju, a sutra 18. marta na groblju Bozman u 13,00 sati biće sahranjen Dejan Kovačević.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu