Mladi fizičari iz Kragujevca u virtuelnoj poseti Cern-u - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu, Podgorici i još pet gradova u svetu istovremeno je organizovan međunarodni čas fizike. 

Preko video-veze sa Institutom za nuklearna istraživanja Cern u Ženevi naši gimnazijalci sa vršnjacima širom planete rešavali su probleme iz te oblasti. Za fizičare ovo je centar sveta, Institut u Cernu gde 100 metara pod zemljom naučnici tragaju za novim česticama, onim koje čine materiju. U tom najvećem svetskom eksperimentu, danas je  učestvovalo i 35 gimnazijalaca iz Kraguejvca, Jagodine, Požege, Gračanice.

Na Institutuza fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu sa svojim profesorima istraživali su elementarne čestice. Na Cernov Međunarodni Masterklas došli su, kažu u želji da nauče nešto novo, fizika je za njih izazov, virtuelna poseta Cernu, dodaju gimnazijalci, bila je fascinantna. Institut za Fiziku drugi put učestvuje u Međunarodnom Cernovom masterklasu koji svake godine na video-vezi okupi 10.000 srednjoškolaca iza svih krajeva sveta.

"Fizika je osnova za svu savremenu tehnologiju", kaže profesor Milan Kovačević, upravnik Instituta za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

"Mi smo danas eksperimentisali sa česticama visokih energija, to rade u Cernu", dodao je  profesor Kovačević i izrazio nadu da će neko od tih madih učestvovati u budućnosti u otkriću novih čestica.

Srpski naučnici već rade u Cernu, Sistem za bezbednost elektromagnetnog kalimetra urađen je u Beogradu, a delovi akceleratora u nekadašnjoj Zastava alatnici. Za nova otkrića stasavaju mladi fizičari, a neki od njih možda su među ovim gimnazijalcima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu