Obuća i telefoni najveći problemi Kragujevčana - iKragujevac


Vesti

Organizaciji potrošača Kragujevac u prva dva meseca tekuće godine za pomoć se obratilo skoro 500 građana, a najviše žalbi je bilo na kvalitet obuće, pogotovo patika, telefona, računara, televizora, kao i na usluge opšteg ekonomskog interesa i telekomunikacije. 

Među osnovnim porošačkim pravima, spadaju, pravo na bezbednu robu i usluge, pravo na dostupnost najnužnijih roba i usluga, pravo na obaveštenost, pravo na pravnu zaštitu i druga prava, podsetili su iz kragujevačkog Odeljenja republičke tržišne inspekcije.

Potrošači se mogu obratiti tržišnoj inspekciji u sledećim slučajevima: kada trgovac nije jasno istakao cene na proizvodima i u cenovniku usluga, ako nisu dobili račun za kupljenu robu ili izvršene usluge, ako ih trgovac nije obavestio o svojstvima robe, o načinu plaćanja, o načinu i roku isporuke robe, o načinu na koji se postupa po prigovoru potrošača, ali sve to pre nego što su kupili robu! Tržišnoj inspekciji potrošači mogu da se obrate kada dobiju garanciju za proizvod kraću od zakonske dve godine i ako u roku od osam dana ne dobiju odgovor na reklamaciju, kao i u slučaju da se reklamacija ne reši u roku od 15 dana od dana prijema odnosno 30 dana za tehničku robu.

Potrošač se obraća udruženju potrošača, a ne tržišnoj inspekciji kada od trgovca dobije odgovor da se reklamacija odbija kao neosnovana i odbija njegov zahtev za zamenu, odnosno popravku robe, ili povraćaj novca, a po mišljenju potrošača, prigovor na saobraznost robe/usluge je osnovan.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu