Saradnju Kozarske Dubice i Kragujevca usmeriti ka budućnosti - iKragujevac


Vesti

U nameri da saradnja dva grada stradalnika u Drugom svetskom ratu, dobije novu dinamiku, Dragan Jaćimović predsednik opštine Kozarska Dubica posetio je danas Kragujevac i sa predsednikom Skupštine grada Miroslavom Petrašinovićem razgovarao o mogućnostima za unapređenje odnosa između ta dva grada. Sastanku su prisutvovali Prof. dr Nedeljko Manojlović i Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

U cilju zbližavanja i upoznavanja, Jaćimović je za početak predložio razmenu učenika gimnazije i uputio poziv đacima iz Kragujevca da već 23. aprila prisustvuju pomenu u jasenovačkom logoru u Donjoj Gradini.

Istovremeno, Dragan Jaćimović uputio je poziv predstavnicima grada Kragujevca da prisustvuju obeležavanju Dana opštine Kozarska Dubica 27. aprila, što bi prema njegovim rečima bila dobra prilika da se razmene i iskustva u oblasti ekonomije odnosno privlačenja investitora.

Grad Kragujevac ima dobru volju da se saradnja između naša dva grada proširuje, spremnost da se ideja realizuje i da u budućnosti preraste u tradiciju tako što će učenici iz Kozarske Dubice biti gosti Kragujevca u okviru Oktobarskih svečanosti – istakao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. To je još jedan od načina za unapređenje saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske. Petrašinović je podsetio da je prošle godine i Kragujevac bio domaćin manifestacije Dani Srpske u Srbiji, čiji je cilj da učvrsti vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Prema rečima Aleksandra Štajna pomoćnika gradonačelnika, inicijativa o razmeni dece naići će na pozitivan odjek kod učenika i direktora Prve i Druge gimnazije, jer učenici škole sa najstarijim Đačkim parlamentom imaju jak osećaj za društveno angažovanje i povezivanje sa vršnjacima. To je izuzetna prilika da jedni drugima prenose svoja iskustva, da se zbliže i bolje upoznaju.

Stradanja naša dva grada tokom Drugog svetskog rata deo su naše istorije i trebalo bi učiniti sve da se usmeravanjem ka budućnosti, preko mladih sačuvaju od zaborava važne istorijske činjenice – istakao je Manojlović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu