POMOZITE I PRIJAVITE NASILJE! Evo šta smemo da uradimo po zakonu kad čujemo da komšija udara ženu ili decu - iKragujevac


Vesti

Sve češće slušamo o nasilju u porodici, o žrtvama zlostavljanja, mnoga traju i godinama… Neki od nas su se sigurno i zatekli u blizini i mogli da kroz zidove čuju svađe, zapomaganja, razbijanje stvari…, a da nisu znali kako da reaguju i da li da bilo šta učine.

Krivični zakon u Srbiji niti propisuje da treba, niti brani da, kako objašnjava advokat Božo Prelević, bilo kome pomognete u “porodičnoj” nevolji.

– Sve je moguće u kritičnim situacijama. Imate pravo da priteknete u pomoć zlostavljanim osobama i to se zove krajnja nužda. Ne postoji zakon koji kaže da ako vidite da neko nekoga tuče, da treba i vi njega da bijete zbog toga, ali možete da pomognete – tvrdi Prelević.

Ipak, tanka je granica gde ta pomoć takođe prelazi u ozbiljno povređivanje i zbog toga Prelević preporučuje da je najbolje da samo pozovete policiju.

– Kad ste na ivici incidenta, uvek postoji rizik da i sami budete kažnjeni. Sve zavisi od načina na koji pomažete žrtvi, jer ako nekome, primera radi, polomite glavu u tuči, čak iako ste tuču započeli da ga sprečite da nekoga maltretira, onda je normalno da odgovarate za tu povredu. Ne mislim da je pametno da se bilo ko od građana meša, osim ako nije u pitanju vojno ili neko drugo obučeno lice. Najbolje je da to policija rešava – poručuje advokat.

Dakle, ako se odlučute da u takvim situacijama ipak pokucate na komšijska vrata ili pak odlučite i da ih provalite, to ne znači da ćete zbog toga obavezno i odgovarati, ali zapitajte se pre no što reagujete, koliko ste daleko spremni da idete da pomognete nemoćnom u nevolji?

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu