Šumadinac je glavni u uzgajanju šampinjona - iKragujevac


Vesti

Šampinjoni predstavljaju vrstu pečuraka koja ima najveću potražnju na domaćem tržištu. Pečurke su danas postale sastavni deo skoro svake kućne trpeze. Ipak sama proizvodnja šampinjona iziskuje velika ulaganja, rad oko uzgoja i negu kako bi plodovi bili spremni za odlazak u naše domove.

Ljubivoje Radomirović iz sela Grivac kod Knića se već 12 godina bavi proizvodnjom šampinjona. Osnova za uzgoj ove vrste pečuraka je dobar kompost od koga i započinje ciklus razvoja šampinjona koji traje dva meseca.

U prvoj fazi kompost stoji oko 14 dana na odgovarajućoj temperaturi kako bi micelijum izašao na površinu.

"Potrebno je da temperatura u komori bude oko 23 stepena da bi kompost dostigao temperaturu od 25 - 26 stepeni. Kada on dostigne tu temperaturu onda se u zavisnosti od perioda godine ili zagreva ili hladi, u zavisnosti da li je zimski period ili letnji. Potrebno je temperaturu od oko 25 stepeni održavati u komori 14 dana. U principu na svakih šest dana punim jednu komoru, sam proces traje 60 dana, ja posedujem 11 komora tako da na svakih pet, šest dana uzimam kompost za početak novog ciklusa u toj komori", kaže Radomirović.

U sledećoj fazi kompost mora da se pokrije tresetom. Nakon toga sledi tretiranje hemijskim sredstvima kako ne bi došlo do pojave i razvoja bolesti i štetočina koje loše utiču na razvoj micelijuma.

Nakon toga sledi grabuljanje i kidanje micelijuma da bi šampinjoni mogli da se formiraju.

"Najveći neprijatelj šampinjona je za nas proizvođače šampinjonska mušica. Mi vodimo neprestanu borbu sa njima a sa hemijskim sredstvima se sprečavaju određene bolesti poput daktilije, mahagona koje se i najčešće pojavljuju. U poslednje vreme pojavila se i zelena plesan, protiv nje nema adekvatnih hemijskih sredstava", dodaje.

Nakon 35 dana šampinjoni su spremni za berbu. Ljubivoje potvrđuje izreku da pečurke niču kao posle kiše jer kada uđu u berbu ne mogu odmah da odrede količinu ubranih šampinjona.

U proseku dnevna proizvodnja šampinjona iznosi 350 kilograma.

"Mislim da se proizvodnja šampinjona dosta povećala jer je i potražnja značajno porasla jer se sve više koriste šampinjoni i oni su postali proizvod koji se nalazi u skoro svakoj kući i koriste se svakodnevno u ishrani jer su oni jedan izuzetno zdrav proizvod. Najmanje se promenila njihova cena. Za ovih 12 godina koliko se bavim ovim poslom cena šampinjona je porasla samo 20 odsto dok su cene svih ostalih sirovina poput komposta, treseta, zaštite, struje i goriva drastično porasle", kaže Radomirović.

Ljubivoje Radomirović učio je iz sopstvenog iskustva a početnicima u gajenju pečuraka poručuje da je kod proizvodnje najbitnija kontrola temperature i uslova u kojima se šampinjoni razvijaju.

Izvor: RTV

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu