MIRIS ŠUMADIJE U EVROPI: Šumadinac ukrašava Nemačku svojim proizvodima - iKragujevac


Vesti

Sve više proizvođača u Šumadiji opredeljuje se za gajenje cveća. Čim nastupe topliji i lepši dani i potražnja cveća je veća. Ipak najveći problem proizvođača je taj što je prodajna cene cveća ostaje ista dok se troškovi proizvodnje iz godine u godinu uvećavaju.

Dejan Tošić iz sela Čumić kod Kragujevca se već 16 godina bavi proizvodnjom cveća. Oko pola miliona saksija cveća godišnje se proizvede u Dejanovim plastenicima. Cveće je uglavnom sezonsko a najčešće se koristi za ukrašavanja terasa, dvorišta i gradskih trgova.

"Sve je u plastenicima, a svi plastenici su pod parnim grejanjem. Treset uvozimo iz Litvanije dok kompletan rasad stiže iz Holandije. Nama je potražnja najveća u proleće kada sunce ogreje i kada se terase, balkoni i dvorišta sređuju kao i gradovi. Tada je najveća potražnja. Proizvodnja cveća je nekada bila unosan posao i to je lepo raditi, jednostavno se srodiš sa tim biljkama i živiš sa tim biljkama", kaže Dejan Tošić, proizvođač cveća, selo Čumić, Kragujevac.

U jednom većem plasteniku može da stane i do 50. 000 sadnica cveća. Najviše ima muškatli i begonija. Najveći problem predstavljaju veliki troškovi proizvodnje dok je prodajna cena cveća ostala ista kao i kada je Dejan Tošić započinjao svoju proizvodnju.

"Mnogo je zahtevno gajiti cveće. Potrebno je i mnogo truda i vremena, a najviše novca. Da bi oformili ovoliku proizvodnju potrebno je najmanje nekih 30 000 evra kako bi samo pokrenuli kompletnu proizvodnju. Verujte mi potražnja je ista kao i potražnja pre 15 godina. Tada je cena proizvoda bila primera radi 25 dinara, danas je isto toliko međutim troškovi goriva i materijala nisu, oni su se povećali. Recimo najmanja saksija je koštala dinar a sada je tri", kaže Dejan Tošić, proizvođač cveća, selo Čumić, Kragujevac.

Dejan se pored cvećarstva bavi i voćarstvom i iz te kombinovane proizvodnje može da pokrije svoje troškove.

"Da se ne bavim voćarstvom ne bih mogao da živim samo od proizvodnje cveća jer su veliki troškovi tako da na sve strane povećavamo proizvodnju. Uspevaju sve vrste cveća ako im date dosta pažnje i dobre prihrane ali takođe morate cveće i da volite da biste ga gajili. Najbitnija stavka u celoj proizvodnji je zemlja jer ako nije dobra zemlja onda ni biljka ne može da valja", kaže Dejan Tošić, proizvođač cveća, selo Čumić, Kragujevac.

Za sada se cveće iz Dejanovih plastenika prodaje na domaćem tržištu. Plan ovog proizvođača je da zajedno sa prijateljem otvori prodaju u Minhenu pa će se od maja cveće iz Šumadije naći i na nemačkom tržištu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu