Održan peti Enovitis Expo sajam vina u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je održan peti po redu Enovitis Expo specijalizovani sajam vinogradarske i vinske opreme i enoloških sredstava. Na sajmu je bilo preko 30 izlagača iz regiona a posetioci su imali prilike da čuju i predavanja poznatih svetskih stručnjaka.

U Kragujevcu su se okupili vinari i vinogradari iz cele Srbije i regiona sa jednim ciljem a to je da unaprede vinsku proizvodnju, primene najnovije tehnologije i stave u upotrebu savremenu opremu specijalizovanu za vinogradarstvo.

Tihomir Timotijević- vinarija "Tarpoš'', Aranđelovac " Mislim da su ova predavanja za nas vinare, kako mlade tako i za nas vinare koji se vinom bavimo već duže vreme, veoma bitna jer se stalno pojavljuju nova enološka sredstva, nova dostignuća i nova iskustva koja su kroz predavanja, ova koja mi imamo ovde, koja su nam preneta, vrlo značajna i mislim da je to najbliže onom što odgovara našem udruženju i vinarima sa područja Šumadije".

Sajam je privukao vinare iz cele Srbije. Posebno je bio značajan mladim ljudima koji žele da podignu svoje prve vinograde. Podjednako su bili zainteresovani i vinari koji žele da svoje vinarije opreme najsavremenijim tehnologijama.

Milorad Milošević- vinar, Veliki Radinci " Sam degustacioni centar je mesto gde je Probus zasadio vinovu lozu i nalazi se u sred vinograda na Šuljamačkoj glavici.

To je mesto gde je Prob 280 godine doneo prvu vinovu lozu izvan Italije, dozvolio je to sebi svojim dekretom kao car, koji je rođen u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici tako da pokušavamo da mu vratimo mesto gde je sve počelo i odakle je krenula vinova loza i mi želimo da to sve usmerimo u nekom pravom smeru i da to predstavimo Evropi i svetu.

Od domaćih sorti već imamo tamjaniku, koja je poznata u našim narodnim pesmama, zatim počinjemo sadnju probusa, to je ukrštena sorta skadarke i kaberne sovinjona i to će nositi naše ime koje je zaštićeno i ovde i u svetu."

Nikola Georgijević- učenik srednje stručne škole ," Borislav Mihajlović Mihiz'' iz Iriga „ zanima sve to i došao i zbog škole ali i pre svega zbog svog nekog obrazovanja jer planiram isto da podignem vinograd i da se bavim vinogradarstvom. To je nekako posao kojim se bave svi u mom kraju".

Među trideset izlagača opreme za vinsku i vinogradarsku proizvodnju našlo se i nekoliko njih iz regiona.

Alen Radović iz kompanija ,"Letina'' u Čakovecu, " Svake godine su u principu mali pomaci kod inoks tankova jer najbitnije je da se drži kvalitet izrade samog proizvoda, tih inoks tankova, da to bude uvek ujednačeno i dobro. Prednost inoks tankova u odnosu na pređašnje drvene sudove je lakše održavanje, pranje i higijena".

Pored razmene međusobnih iskustava među vinarijama posebno su značajna i predavanja kako domaćih tako i stručnjaka iz inostranstva o proizvodnji vrhunskih vina.

Davide Berti- kompanija ,"Perdomini'', Italija "Kada je u pitanju oprema u vinskoj proizvodnji kao i znanje u pravljenju dobrih vina i dobijanje finalnog produkta, kvalitet srpskih vina je gotovo jednak kvalitetu italijanskih vina. Moje predavanje je o gumi arabiki, kako ona utiče na sam kvalitet finalnog proizvoda. To je izlučevina koja se dobija iz bagrema, ona se stavlja u vino kako bi se stabilizovali tartarati kao i vinska kiselina".

Posetioci su mogli da se upoznaju sa asortimanom loznog materijala i vinogradarske opreme, tankova, presa, podrumskog pribora kao i da nauče nešto o najnovijim enološkim sredstvima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu