BEZ GOMILE PAPIRA I ANALIZA: Lakša procedura za vantelesnu oplodnju! - iKragujevac


Vesti

Predsednica Republičke komisije za medicinski potpomognutu oplodnju Ana Mitrović Jovanović rekla je jutros da je stručna komisija predložila da se papirološke, birokratske procedure pojednostave, kao i da za prvostepenu komisiju uopšte ne bude potrebno dostavljanje mikrobiološke dokumentacije.

 Mnoge žene i njihovi partneri izgube silno vreme lečeći raznorazne infekcije, a onda izgube i vreme da se jave do te neke gornje granice kada mogu biti uključene u postupak besplatnog vantelesnog oplođenja - kazala je Mitrović Jovanović za RTS.

Ona je podsetila da je starosna granica za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje podignuta sa 40 na 42 godine.

Pravilnik koji to omogućava stupio je na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika u kojima se taj postupak radi o trošku države.

Mitrović Jovanović smatra da je to zaista dobra vest i da je stručna komisija predložila da uopšte ne postoji ta gornja granica - da je zapravo procenjuju stručnjaci i ona zavisi od toga koliki je reproduktivni potencijal para u trenutku kada se javi.

Ona je ukazala da je biomedicinski potpomognuto oplođenje veoma skupo i da država nema para da to svima omogući pa je moralo da se postavi neka starosna granica, i za sada je to 42 godine.

Prema njenim rečima, liste čekanja za oplodnju su minimalne i kada beogradska klinika "Narodni front" kao eminentna institucija bude počela da radi punim kapacitetom te liste će biti minimalne ili ih neće biti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu