FILUM konačno DOBIJA ZGRADU! - iKragujevac


Vesti

Državni univerziteti u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, dobiće novi prostor u objektima Vojske Srbije. Bivšu kasarnu "Filip Kljajić Fića" u centru Niša, najverovatnije će koristiti studenti informatičkih smerova i novih tehnologija. Novosađani će u kasarnu "Dr Arčibald Rajs" useliti takođe IT stručnjake, dok će sadašnji Dom vojske u Kragujevcu najverovatnije biti ustupljen Filološko-umetničkom fakultetu.

Kasarna "Filip Kljajić" u Nišu je objekat pod zaštitom države, pa je prodaju otežavala visoka cena i nemogućnost deljenja imovine. Ustupanje ovdašnjem univerzitetu donosi dvostruku korist - prostor za razvoj IT sektora i nesmetanu prodaju zemljišta oko zgrade, za koje su investitori i te kako zainteresovani.

Namera Ministarstva vojske je da kasarna pripadne Elektronskom fakultetu. Za Elektronski fakultet ranije su postojali planovi dogradnje prostora na Gradskom polju. Zgrada ovog fakulteta je najmoderniji visokoškolski objekat na jugu Srbije.

- Na sastanku sa predsednikom Vlade Srbije u Nišu i ministrima, razgovarali smo o dogradnji lamele - kaže za "Novosti" dekan Elektronskog fakulteta, prof. dr Dragan Janković. - Planirana je i izgradnja Naučno-tehnološkog parka. Taj park bi trebalo da bude izgrađen između fakulteta i studentske menze na Gradskom polju. Na samom fakultetu u planu je izgradnja Studentsko-kreativnog centra.

Prema rečima dekana Jankovića, Srbija nema dovoljno stručnjaka ovog profila, a već sada bi moglo da se zaposli 10.000 programera. To je razlog što Vlada želi da investira u obrazovanje programera i inženjera. Prostor bivše kasarne može da se iskoristi i kao mesto za prekvalifikaciju ljudi srednjih godina za IT stručnjake i obučavanje za upravljanje kompjuterski vođenim mašinama.

Predstavnici grada kažu da je objekat vojni i da Ministarstvo odbrane može da donese odluku bez konsultacija sa čelnicima Niša. Veruju da još nije doneta konačna odluka i da će o budućoj nameni kasarne biti još konsultacija, tim pre što je do sada bilo više predloga za korišćenje kasarne kao prostora za Vojni muzej, a pominjalo se da će se u nju preseliti Gradska uprava, Viši sud, Poreska uprava ili neke od niških srednjih škola. Zauzvrat, grad je trebalo da Vojsci Srbije obezbedi stanove za njene pripadnike. Sada se očigledno traga za novim rešenjima, a objekat godinama zvrji prazan.

U Novom Sadu je već "pao" predlog da novi kampus u bivšoj kasarni ponese naziv "Visarioneum", u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina u ovom gradu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu - Visarionov kolegijum. Uselili bi se Akademija umetnosti, departmani FTN na kojima se školuju stručnjaci za IT sektor, deo Medicinskog fakulteta za programe namenjene stranim studentima, kao i Centar za strategijske i napredne studije.

Kragujevački Filološko-umetnički fakultet je već godinama podstanar. Nastava za oko 2.000 studenata odvija se na desetak različitih mesta u gradu.

- Drago nam je da se konačno krenulo u rešavanje ovog problema i nadam se da će studenti i profesori imati odgovarajuće uslove za rad - kaže dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu