NOVE MERE U KRAGUJEVAČKOM ZDRAVSTVU: Lekari su dobili MALO CRVENO DUGME ispod stola - iKragujevac


Vesti

Zbog napada na lekare i osoblje koje radi u ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja, ova zdravsetvena ustanova je uvela "panik tastere". Crveno dugme, koje je skriveno ispod lekarskog stola, povezano je direktno sa policijom.

Razlog su, kako kaže primarijus Nataša Nikolić, načelnica službe opšte medicine, "sve češća nasrtanja na lekare, zbog kojih je posao ljudi koji leče 120.000 pacijenata u Kragujevcu i okolnim selima, postao opasan i rizičan".

- Tokom prošle godine smo imali deset fizičkih nasrtaja na lekare i medicinske sestre. U Ambulanti broj 2 u Stanovu su razbili ulazna vrata usred dana, uzeli parče stakla i hteli da povrede doktora koji nije hteo da im prepiše lekove koje su tražili. U ambulanti u centru grada su pre petnaestak dana, par mladića, polomili sve što su našli u hodniku. Dok su ostali pacijenti počeli da beže, oni su se valjali po podu... Dolazio je više puta čovek koji je ulazio i krivio nas da smo mi ubili majku, koja je bila lečena, ali je umrla u bolnici. Radi se o psihički labilnoj osobi, ali mi zaštitu nemamo, priča Nataša Nikolić.

"Panik tasteri" su ugrađeni u sve objekte Doma zdravlja. Osam gradskih ambulanti, 16 seoskih, kao i specijalističke službe, su zaštićene direktnom vezom sa policijom.

Najčešće su verbalne pretnje, tvrde u Domu zdravlja. Lekarima se psuje "sve po spisku", od roditelja pa do dece... Česte su i pretnje da će da "presretnu na ulici ljude", da će da se svete njihovoj deci, porodicama...

- Uglavnom traže lekove, koje bi ih posle preprodali... Traže i da uđu kod lekara odmah, bez čekanja ili zakazivanja. I pored toga što nisu hitni slučajevi, mnogi žele da imaju prednost, i da uđu odmah. Pacijenti su po pravilu stručnjaci za sve – od lekova, dijagnoza, pa nadalje... Meni su lično dva puta pretili ubistvom, u samoj ambulanti... - priča Nataša Nikolić.

Na sreću, niko od lekara do sada nije povređen, ali je materijalna šteta koju su pacijenti u besu pričinili ogromna. Svaki lekar u svojoj smeni pregleda i do 55 pacijenata, mada je optimalni broj od 30 do 35. Velike su gužve, a sa njima i nervoza.

Jedna od lekarki koja radi u prigradskoj ambulanti kaže da je "bila prestravljena mnogo puta", ali da se najgori incident dogodio kada je žena, takođe medicinski radnik, "došla u ambulantu, i počela da otima kartone i da ih nosi gde ona želi...". Policija je, kaže, došla i privela je, a ona se branila da bolje zna od lekara ambulante šta treba za lečenje njenog oca.

Koliko će "crveno dugme", stvarno pomoći lekarima, za sada se ne zna, ali u svakom slučaju će možda upozoriti nasilnike, među kojima je ponajviše zavisnika od droge, da odustanu od napada.

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu