BRAVO: Kragujevački planinari na vrhu Balkana - iKragujevac


Vesti

Članovi Planinarskog društva “Žeželj” u sjajnom četvercu sastavljenom od Sadije Kuzmić, Dragane Vučićević, Jovana Grbovića i Nikole Ribarića i članovi PEK “Gora” Miroljub Petrović, Goran Devedžić i Živorad Mitić bili su deo planinarskog tima koji se od 27. do 29. januara 2017. godine peo na vrh Musala koji počinje iz Boroveca, najstarijeg i najpoznatijeg bugarskog ski-centra.

Musala je najviši vrh Balkana i planine Rile. Visok je 2925 mnv. Ime potiče od reči “Mus Alah“ što znači “bliže Alahu“. Ovaj naziv datira iz vremena turske vladavine. Pre toga se zvao Tangra. Musala je najhladnije mesto u Bugarskoj kao i na celom Balkanskom poluostrvu sa prosečnom godišnjom temperaturom od -3 °C. Po statistici, 8 meseci godišnje temperatura je oko 0 °Celzijusa i tokom tog perioda 45% padavina je sneg, koji se zadržava u proseku 200 dana.

Borovec je na 1315 m.n.v. Uspon na Musalu počinje od stanice gondole „Jastrebec“ na 2369 m.n.v. Do Jastrebeca se može doći i stazom, za okvirno vreme pešačenja od 3 sata. Mnogo je lakše voziti se gondolom, stiže se za 20 minuta. Markirana staza počinje od stanice Jastrebec i vodi do hiže “Musala“ (2389 mnv). Ova razdaljina prelazi se za sat vremena, uz visok sneg na stazama. Usput se povremeno pojavljuje najviši vrh Balkana. Posle noćenja u planinarskom domu Everest (2720 mnv) u 6 sati kragujevački planinari krenuli su na uspun i onda – Musala! Krov Balkana! Pogled puca na sve strane! Vide se snežna prostranstva i Mala Musala (2902 m). Do nje se dolazi grebenom, koji je na jednom mestu opasan jer se prolazi uskom stazom iznad provalije, a pored je velika stena. Ovim putem se može doći do planinarskog doma “Musala“, samo što se posle Male Musale grebenom ide na vrh Deno (2790 m).

Posle fotografisanja na vrhu Musala kod meteorološke stanice (sagrađena 1932. godine) i posle kraćeg odmora istim putem kojim je planinarska ekipa i došla do vrha , tim putem se i supustila u Borovec.

Autor teksta i fotografija : Nikola Ribarić

potpredsednik Planinarskog društva “Žeželj”

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu