Obeležena kineska Nova godina u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima, povodom kineske Nove godine, organizovao je koktel za ambasadora Narodne Republike Kine Li Mančanga i delegaciju ambasade, predstavnike kompanija CMEC i Huawei, predstavnike kompanija sa teritorije grada Kragujevca koji posluju sa kineskim partnerima i predstavnike kineskih privrednih društava u Kragujevcu.

Srbija je u odnosu na Kinu - mala zemlja, koja nema mnogo mogućnosti osim da teži što razvijenijem tržištu. Na putu ka rešavanju ekonomskih problema, Kina je zemlja u kojoj vidimo svoje sidro - istakao je gradonačelnik Nikolić. Potrebno je dosta vremena za ozdravljenje naše privrede. Država je stvorila uslove za saradnju, na nama je da pravimo konkretne poslove. Nikolić je podsetio da Kragujevac ima potpisane memorandume o saradnji sa kompanijama CMEC, Huawei i ZTE iz Kine.

Ako sve to zaživi onako kako smo predvideli, otvorićemo puno novih radnih mesta u Kragujevcu. Pored toga, u junu prošle godine potpisan je i Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između kineskog grada Siana i Kragujevca, kojim je previđeno da saradnja bude uspostavljena u oblasti ekonomije, trgovine, nauke, tehnologije kulture, obrazovanja, sporta, zdravstva ali i u svim drugim oblastima u kojima prepoznamo zajednički interes.

Izuzetno mi je drago što je Kragujevac prvi grad u Srbiji gde je proslavljena kineska Nova godina. Ovo je velika čast i zadovoljstvo, kako za mene, tako za kinesku ambasadu, ali i za građane iz Kine koji žive u Srbiji i sa kojima ste podelili radost praznika - naglasio je ambasador Li Mančang.

Srbija je daleko od Kine, ali srce uz srce sa Kinezima. Ambasador Li Mančang iskoristio je tu priliku i pozvao kineske kompanije i investitore da dođu u Srbiju i Kragujevac, naročito sada nakon ukidanja viza. To je velika šansa za nove investicije između naših zemalja.

Verujem da će saradnja između Kragujevca i kineskih kompanija, doprineti produbljivanju međusobnog poverenja na obostrano zadovoljstvo.

Neka nam godina Petla, rekao je Radomir Nikolić čestitajući praznik, podari dodatnu energiju i snagu u daljem razvoju odnosa između naša dva naroda. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu