Borba protiv nezaposlenosti u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće razmatralo je i usvojilo Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu. Akcenat je na podsticanju zapošljavanja i samozapošljavanja, razvoju socijalnog preduzetništva i socijalnom uključivanju teže zapošljivih lica koja će imati prioritet u uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja.

To se pre svega odnosi na dugoročno nezaposlena lica odnosno lica koja su nezaposlena duže od 12 meseci, nezaposlene bez kvalifikacija ili niskokvalifikovane, mlade do 30 godina, višak zaposlenih i starije od 50 godina, žene, osobe sa invaliditetom, Rome, izbegla i raseljena lica. Lokalni akcioni plan zapošljavanja daje šansu i licima sa dobrom poslovnom idejom koja žele da započnu posao, mladima kojima je to prvo zaposlenje, postojećim privrednim subjektima koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem ili novim profilima, kao i zapošljavanjem svih kategorija nezaposlenih lica posredstvom organizovanja javnih radova i dr. Inače, prma statističkim podacima krajem 2016. godine nezaposleno je 22 511 lica od čega 12 621 čine žene. Najveći broj 6989 čine lica sa četvrtim stepenom stručne spreme.

Grad Kragujevac će i u 2017. godini nastaviti sa pružanjem finansijske podrške studentima iz pobratimskog grada Jerihona (Palestina) obezbeđivanjem sredstava za troškove smeštaja, ishrane, nabavke knjiga i zdravstvenog osiguranja za deset studenata, dok će za pet studenata Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji biti uplaćena i školarina.

Gradsko veće donelo je i odluku o odobravanju programa i određivanju sredstava za realizaciju programa udruženja/organizacija iz oblasti privrede u 2017. godini u ukupnom iznosu od dva miliona dinara “Organizaciji potrošača Kragujevca“, za finansiranje Programa “Unapređenje zaštite potrošača - savetovalište za potrošače“ i “Poslovnom udruženju ponuđača Srbije u postupcima javnih nabavki“ sa sedištem u Kragujevcu, za finansiranje programa “Monitoring javnih nabavki, veća konkurencija - veća ušteda budžeta“.

Članovi veća doneli su i odluku kojom se odobravaju sredstava za realizaciju programa udruženja/organizacija u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite na teritoriji grada Kragujevca za 2017. godinu. Sredstava u iznosu od 8,2 miliona odobrena su za 16 udruženja/organizacija u oblasti socijalne zaštite, dok je za realizaciju programa četiri udruženja iz oblasti zdravstvene zaštite opredeljeno 1,2 miliona dinara. Pored toga, Crvenom krstu za realizaciju programa Narodne i Đačke kuhinje odobreno je 37,3 miliona dinara kao i 3,2 miliona za popularizaciju i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi, brigu o starima, Hranu na točkovima.

Gradsko veće donelo je i program preventivne sistematske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije za tekuću godinu. Preventivna deratizacija štetnih glodara sprovodiće se na tertoriji svih mesnih zajednica, duž obala reka i potoka, na grobljima i gradskoj deponiji Jovanovac, divljim deponijama, nehigijenskim naseljima. U periodu od maja do septembra planirano je pet akcija suzbijanja komaraca, dok suzbijanje krpelja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu