Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Prioritet u 2017. godini je podrška samozapošljavanju i zapošljavanje lica koja na posao čekaju duže od 12 meseci – rekla je Nataša Pešić - Radosavljević načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj obrazlažući Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca.

Iako je primetan porast broja preduzeća odnosno privrednih društava kao i preduzetnika, u prošloj godini zabeležen je porast nezaposlenosti od 0,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Najveći broj čine mladi između 25 i 29 godina, kao i lica između 55 i 59 godina. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prednjače žene sa skoro 60 posto nezaposlenih, kao i lica sa četvrtim stepenom stručne spreme.

Instutucije koje su dale programe i mere za politiku zapošljavanja su Univerzitetski centar za razvoj karijere, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Biznis inovacioni centar i Nacionalna služba za zapošljavanje. Pored toga, preko tri gradske uprave - za privredu, za zadravstvo i socijalnu zaštitu i upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj opredeljeno je 53 miliona dinara za različite mere koje podstiču zapošljavanje. Članovi Saveta za zapošljavanje dali su pozitivno mišljenje na Predlog lokalnog akcionog plana i uputili ga Gradskom veću na razmatranje i odlučivanje.

Na jučerašnjoj sednici razmatran je i Izveštaj o realizaciji programa podrške aktivnim merama politike zapošljavanja u 2016. godini. Grad Kragujevac je prvi put prošle godine u budžetu grada predvideo sredstva u iznosu od tri miliona dinara za podršku tim merama. Kroz konkurse preko Nacionalne službe za zapošljavanje, istakao je Zoran Kostadinović načelnik Odeljenja za podršku privredi, obezbeđeno je još 2.388.660 dinara. Tako je kroz program javnih radova angažovano 147 lica sa 560 meseci radnog angažovanja. Kroz drugi program - subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, do posla je kod osam poslodavaca došlo deset lica iz te kategorije.

Inače, kako se čulo na sednici Saveta za zapošljavanje, u 2016. godini, kroz program subvencije zarada, zaposlilo se 57 osoba sa invaliditetom. Posle Niša koji je zaposlio 60 lica, Kragujevac se našao na drugom mestu u Srbiji. Kroz javne radove prošlo je blizu 100 osoba sa invaliditetom, a Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je obuku za rad na računaru, engleski jezik, obuke za manikira i pedikira, a početkom marta sledi i obuka za cvećare vrtlare, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo sticanje novih veština.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu