ALARMANTNI PODACI: Svakog dana od ove bolesti u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole - iKragujevac


Vesti

Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice, zbog čega se Srbija nalazi u samom vrhu po broju smrtnosti od ove opake bolesti.

Naime, s više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji.

Slavica je bila zdrava devojka, redovno je trenirala i hranila se zdravo. Kada je imala 29 godina, otišla je na pregled kod ginekologa i uradila PAPA test. Posle nekoliko dana dobila je poziv od lekara.

"Znala sam da su rezultati loši čim mi je doktor rekao da što pre dođem u ordinaciju i uradim biopsiju. Uvek sam mislila da se to dešava nekom drugom. Nisam imala nikakve tegobe niti sam primetila simptome koji bi ukazivali da nešto nije u redu. Ceo svet mi se srušio kada sam čula doktora da izgovara: "Imate rak grlića materice, i širi se prema drugim delovima!" Bolest mi je otkrivena zahvaljujući PAPA testu, ali kasno. Ubrzo sam operisana i odstranjeni su mi jajnici, grlić i materica, a zatim je usledio dug proces oporavka i hemoterapije.

Tada sam imala momka, ali nismo razmišljali o deci. Sada, posle 15 godina, nesrećna sam i sama. Zbog neodgovornosti prema sopstvenom telu ne mogu da imam decu, a sada to želim više od bilo čega. Svim ženama sveta savetujem da idu na redovne preglede kod ginekologa i da rade PAPA test barem jednom godišnje, kako bi sprečile podmuklu bolest da napreduje."

Kako objašnjava ginekolog Mima Fazlagić jedan od najčešćih uzroka nastanka bolesti je virus HPV, odnosno humani papiloma virus. Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Uzroci promena ćelija grlića materice

"Humani papiloma virus se prenosi seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena. Smatra se da je kod nas više od 70% obolelih od HPV virusa između 17 i 23 godine, zbog toga je veoma važna upotreba prezervativa tokom odnosa kao prevencija", rekla je Fazlagić.

HPV može godinama biti u telu žene, a da ona to ni ne zna, a tek posle više godina boravka u organizmu može dovesti do razvoja raka grlića materice.

"Zbog toga je veoma važno da žena jednom godišnje odlazi na pregled i radi kolposkopiju i papa test, kako bi sprečila da se bolest razvije. Srbija drži neslavan rekord i po broju smrtnosti od karcinoma grlića materice i po statističkom broju obolelih od ove opake bolesti. Najvažnije je napraviti svest kod žena da jednom godišnje odlaze na pregled, jer bi se onda svaka najmanja promena uočila i mogla bi da se leči, i na taj način bi se sprečio nastanak ove najgore bolesti", upozorava Fazlagić.

Kako kaže, prva faza bolesti može da bude potpuno bez simptoma, zbog čega su bitne godišnje kontrole.

"Svako krvarenje posle odnosa, svaka značajna promena sekreta, bolovi pri dnu karlice, smetnje prilikom odnosa, sve to znači da pacijentkinja mora da se obrati lekaru. Rak grlića materice je jedini karcinom koji može biti sprečen", naglašava Fazlagić.

Ako se adekvatnom terapijom tretiraju promene, poznatije kao “ranice” grlića materice, može se sprečiti rak grlića materice. Najbolji način da se ustanove je PAPA test, ako se radi jednom godišnje, jer pokaže promene pre nego što se pretvore u rak. HPV je infekcija koja spada u grupu polno prenosivih infekcija, a istovremeno je jedna od retkih čije se prenošenje ne štiti uvek kondomima, pa je zbog toga primarna zaštita vakcinacija adolescentkinja. Rizične grupe žena su one koje počnu rano da upražnjavaju seksualne odnose, često menjaju seksualne partnere, žene sa velikm brojem porođaja, žene u vezi sa promiskuitetnim muškarcima, žene obolele od polno-veneričnih bolesti.

Osnovni cilj kampanje, koju sprovodi udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, jeste unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu