VEĆI RAČUNI: Struju ćete platiti 60 odsto više! - iKragujevac


Vesti

Zbog temperature koja je u Srbiji već neko vreme veoma niska, povećana je potrošnja električne energije, a samim tim će i računi biti veći.

Mnogi građani koji se greju na struju će morati da plate i do 60 odsto više u odnosu na uobičajene račune.

- Dnevna potrošnja električne energije veća je za 15 do 17 odsto, ali poskupljenje struje nije planirano – ističu za u Elektroprivredi Srbije i dodaju da je „prosečna dnevna potrošnja električne energije ovih dana oko 117 miliona kilovat-sati, što je na uobičajenom nivou za ovaj period u godini“.

Agencija za energetiku na početku svake zimske sezone analizira troškove grejanja za različitu vrstu energenata za prosečan stan od 60 kvadratnih metara.

- Što se tiče korišćenja električne energije za grejanje, naša analiza pokazuje da će domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći, koje dopunjuju korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, imati troškove za električnu energiju za oko 45 odsto veće u odnosu na domaćinstva koja za te peći isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju – kažu u Agenciji.

- Ukoliko se za grejanje koriste direktni izvori toplote (kotlovi, grejalice, uljani radijatori, podno grejanje), domaćinstvo će račun za struju platiti za oko 25.000 dinara više, a za grejanje pomoću klima-uređaja mesečni račun će vam biti uvećan za oko 11.000 dinara - ističu oni.
Iz EPS-a kažu da su računi za decembar uvećani zato što su u njih uračunati i prvi dani januara.

- Nije moguće sva brojila očitati u jednom danu, pa je praksa da očitavanje traje do šestog dana narednog meseca. U decembarske račune ušli su i prvi dani januara - kažu u EPS-u.

Štednjom smanjte račun za januar!

Elektroprivreda Srbije kontinuirano pruža savete kupcima o načinima za energetski efikasnu upotrebu električne energije. - Građani treba da promene navike u vezi sa svakodnevnim boravkom u domaćinstvima i rukovanjem električnim uređajima, čime može da se utiče na smanjenje računa za utrošenu energiju. Svesni smo da pri veoma niskoj temperaturi kupci nemaju mnogo izbora i da moraju da dogrevaju prostorije koristeći struju. U tim trenucima potrebno je efikasnije upotrebljavati druge uređaje - ističu oni. - Može da pomogne upotreba štedljivih sijalica. Zatim pazite da bojler ne bude uključen duže nego što je potrebno, gasite svetla kada nisu potrebna, izolujte stolariju, koristite električnu energiju kada je niža tarifa - savetuju iz EPS-a.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu