ZABRINJAVAJUĆE: Kragujevac "izumire"! - iKragujevac


Vesti

Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi - upozoravaju stručnjaci. Sve češći uzrok smrti u Kragujevcu je rak.

Kretanje obolevanja od malignih tumora u Šumadijskom okrugu ukazuje na porast učestalosti malignih tumora, što je posledica sveukupnog starenja naše populacije, promena u navikama ishrane, zagađenja životne sredine, kao i boljoj dijagnostici tih obolenja u ranijim stadijumima.

Na osnovu podataka iz registra za rak do 2015. godine u više od polovine ukupnog broja obolelih od malignih neoplazmi na području Šumadijskog okruga radi o lokalizacijama malignih tumora za koje postoje metode prevencije, bilo primarne (kontrola pušenja u cilju prevencije raka pluća) ili sekundarne (rana detekcija: citološki pregledi po Papanikolau i kolposkopija za karcinom cerviksa uteri, mamografija za rak dojke, itd).

U razvijenim zemljama vodeće lokalizacije u oboljevanju od malignih tumora imaju rak pluća, kolorektuma, dojke, želuca i prostate.

U zemljama u razvoji, najčešće se registruju maligni tumori želuca, pluća, jetre, dojke i cerviksa uteri.

Kod muškaraca, rak prostate, colona-rektuma i pluća zauzimaju vodeća mesta u morbiditetu od malignih tumora, a kod žena rak dojke, cerviksa uteri i kolona-rektuma.

Objašnjenje razlika u obolevanju od malignih neoplazmi u pojedinim populacijama treba tražiti kako u različitim dijagnostičko-terapijskim mogućnostima, tako i razlici u izloženosti nekom od faktora rizika, kao što su pušenje, ishrana, konzumiranje alkohola, gojaznost, infekcije, hormonski faktori.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu