Roditelji trojki ostvarili životni san : Spavamo na smenu, ali su nam srca puna - iKragujevac


Vesti

Decu smo čekali pet godina, i na svoju krsnu slavu Đurđic dobili smo trojke... Dva sina i ćerku. Sada nam nema sna, dežuramo po celu noć, ali smo presrećni, pričaju Darko i Slađana Milosavljević, nezvanični kapiteni kragujevačkog „bebi drim tima“.

U Kragujevcu je prošle godine rođeno najviše beba posle 1993. godine. Na svet je došla 2.531 beba. Devojčica je bilo 1.220, a dečaka nešto više - 1.311. Dva puta su rođene trojke, a bilo je čak 44 blizanaca. Stevan, Mateja i Helena su jedni od njih.

Srećan dan je bio za nas 19. novembar. Prvo se rodio Stevan, posle par minuta Mateja, i odmah je na svet stigla i Helena... Sve se događalo oko 21 sat i bilo je završeno za 30 minuta. Veće radosti nemamo, jer smo to dugo čekali. U braku smo pet godina, pokušavali smo sve, išli po lekarima, i rekli su nam da smo zdravi. Odlučili smo se na odlazak na vantelesnu oplodnju, i uspeli smo iz prvog puta. Nije lako sa troje dece, borba je neprestana. Spavamo na smenu, i žena i ja. Jedva sastavimo tri sata sna, ali, srca su nam puna - priča ponosni otac Darko.

U jednosobnom stanu, u kojem žive sa bakom, sada prabakom, ovaj par čuva tri bebe. Uče se roditeljskim veštinama. Dečica imaju mesec i po dana. U njihovoj sobi su tri dečja kreveca i jedan za „dežurnu službu“- za roditelje. Jedna beba plače, gladna je, dok tata mućka flašicu sa mlekom, druga beba je crvena u licu. Majka trči i menja pelene. Treće miruje, ali nakratko. Odjednom tišina, a onda kreće hor. Uzbuna, svi su na nogama. Otac drži jednog sina u naručju, majka i sina i kći. Ljuljanje, nunanje, pesmice... Da se umire. Pa sve onda ponovo. Baka, a sada i prabaka Stanika trči, pomaže koliko može. Osmeh sa lica ne skida. Majka ređa decu na trosed, gleda šta kome treba.

Darko kaže da „država izdvaja novac za roditelje, ali je to jednokratno, i nedovoljno je“.

Evo, nama jedna kutijica hrane od 800 grama košta 1.400 dinara. Oni to popiju za dan. Ostalo je dodatni trošak. Pelene, benkice, i sve što je još potrebno. Da nema bake, deke, tetke, i komšiluka koji je tu da pomogne kada je najteže, teško bismo izdržali - pričaju ponosni roditelji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu