KG: Odžačar Nebojša razbija iluziju mališana o Božić Bati - iKragujevac


Vesti

Nebojša Milivojević iz Kragujevca ima 46 godina, a čuvenu odžačarsku četku nosi već 18 godina. Na pitanje da da svoj sud o Božić Bati najpre je bio zbunjen, a onda počinje da se smeje.

 

– Nama odžačarima zna duša da se nadimi, a telo da se zacrni, ali to ne znači da ne znamo za prazničnu atmosferu. Ako ćemo o Božić Bati, hajdemo o Božić Bati. Dakle, draga deco i neki odrasli, teško da bi debeljko sa ilustracija mogao da prođe kroz bilo koji odžak u bilo kom gradu, sem kroz fabrički možda – kaže Nebojša.

– Da budem jasniji, odžak za šporet smederevac je širine fi 120, odnosno 12 centimetara mu je prečnik. To bi značilo da ko ima smederevac, njemu Božić Bata stiže na drugi način – dodaje on.
Kroz odžak ne može. A opet, odžak za jače peći i kotlove širine je do 20 centimetara u prečniku. Ni tuda ni najmršviji Božić Bata ne može. Dakle, ne znam šta da vam kažem – smeška se odžačar.

Nebojša Milivojević je jedan od tri kragujevačka odžačara i radi u JKP “Gradska čistoća”, radnoj jedinici “Dimničar”. Najmlađi je među kolegama. Devedesetih godina u gradu je bilo desetak odžačara. Sada su Kragujevčani za malo dodatne sreće prinuđeni da jure i čerupaju četke tek trojice. Zbog toga odžačari mrze autobuse.

– Ništa se nije promenilo. Stanem na autobusku stanicu, narod se hvata za dugmad. Uđem u autobus, hvataju se za moju četku. Ne mogu da postignem da je otmem, svi vuku čeličnu dlaku svoje sreće. Zbog toga već dugo izbegavam autobuse, idem na teren peške kada god mogu – smeška se Milivojević.
Kada nije prinuđen da bude svedok protiv voljenog Božić Bate, ovaj čovek radi vrlo odgovoran posao. On nije samo neko ko četkom riba odžake.

– Jednom nas je pozvao čovek koji je tek kupio kuću, da mu preventivno očistimo odžak. Razmotah sajlu, gurnuh četku u odžak, kad ono – čujem kako neko dete viče. Zastanem, a devojčica zove oca, domaćina kuće – tata, crk’o televizor. Ne što je crk’o, nego nestala struja u celoj kući. Ispostavilo se da je majstor koji je na kući radio instalaciju, jedan kabal provukao kroz odžak- svedoči kragujevački odžačar.

Njegov šef, Mirko Perišić, dodaje da to što nema posebne škole za odžačare ne znači da svako to može da radi. Odžačari se poslu uče od starijih kolega, ali oni su ljudi koji mnogima uđu u kuću, a tamo moraju da budu strpljivi, kulturni i pošteni.
– Dešava se da klijenti imaju velike probleme tokom čišćenja odžaka, ali najmanje zbog odžačara. Dimničar zaključi da je odžak najbolje očistiti spaljivanjem, preduzme sve što treba i krene. Odjednom, domaćin zakuka iz kuće. Unutra sve puno dima. Dim mu izlazi i na luster, ali i na prekidače na zidu!

- Odžačari nikada to pre nisu videli. Domaćinu je odžak bio tako loše ozidan, loše urađena ploča, zidovi, da je dim izlazio na sve strane – objašnjava Mirko Perišić.

Kragujevački dimničari danas čiste uglavnom odžake na pečenjarama, kafanama, pekarama. To čini 80 odsto njihovog posla.
Tek 20 odsto je čišćenje dimnjaka na kućama. Ono košta od 1.100 dinara pa naviše, zavisno od posla i mesta stanovanja klijenta.

Možda će kroz očišćen dimnjak Božić Bata lakše stići do sve dobre dece i doneti im poklone. Ako deo njegove čarolije predstavlja i pretvaranje u mačku!

(Izvor, foto: Marija Raca/Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu