POKRENUTA ISTRAGA: Policija u "Zastavi oružje" - iKragujevac


Vesti

Inspektori za borbu protiv privrednog kriminala MUP-a Srbije proveravaju javnu nabavku koju je „Zastava oružje” sprovela tokom 2014. kada je ova fabrika namenske industrije, radi poboljšanja proizvodnog procesa, kupila 24 polovne mašine od kojih je, kako piše sajt „Pištaljka”, četvrtina bila neispravna.

Nabavku računarskih CNC mašina starije generacije i drugu opremu „Zastava oružje” do sada je platila više od milion evra (1,03 miliona), piše u tekstu. „Pištaljka” navodi i da je na neke polovne mašine dat garantni rok od svega mesec dana, kao i da je jedna skupo plaćena „starudija” isporučena sa datumom proizvodnje iz 1968. godine.

Sporna nabavka je sprovedena od marta do oktobra 2014, kada je na čelu fabrike bio Rade Gromović. Novo rukovodstvo je disciplinski kaznilo nekoliko rukovodilaca „Zastava oružja”, ne i pomenutog Gromovića, a istraga je pokrenuta oktobra 2014. godine.

U međuvremenu, kragujevačka fabrika oružja je platila kaznu od 200.000 dinara zato što nije želela da dostavi podatke po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Direktor fabrike Milojko Brzaković kaže da je interna istraga u vezi sa ovom sumnjivom nabavkom pokrenuta početkom 2015, po nalogu resornog Ministarstva odbrane.

– Dužnost direktora fabrike primio sam krajem 2014, a istragu smo otvorili već početkom naredne godine, na zahtev našeg ministarstva. Formirali smo komisiju i disciplinski kaznili nekoliko rukovodilaca zbog uočenih propusta u radu. Bivši generalni i izvršni direktor su pre toga napustili fabriku. Policijska istraga je otvorena oktobra 2015, kada su u naše preduzeće došli inspektori za privredni kriminal. Predali smo im svu dokumentaciju koju su tražili i time je naša uloga u ovom slučaju okončana. Nemam informacija dokle se stiglo sa istragom – izjavio je Brzaković.

Bivši direktor „Zastava oružja” potvrdio je informaciju o nabavci polovnih mašina tokom 2014, ali je kazao da su one kupljene po nižoj ceni od one koja se pominje u novinskim napisima, ne precizirajući o kojoj sumi je reč. U izjavi, Gromović je još naveo da ne zna ništa o istrazi.

– Sve su to budalaštine, svašta se piše. Prvi put od vas čujem da je pokrenuta nekakva istraga. Mene uostalom niko nije zvao – rekao je Gromović.

Istragu u vezi sa ovim slučajem vodi Osnovno tužilaštvo u Kragujevcu. Prema rečima portparola Marije Mladenović, poslednji policijski izveštaj stigao je u tužilaštvo pre nešto više od mesec dana. Istraga je, kako je Mladenovićeva navela, još u toku.

Najveći broj polovnih mašina, koje su u proseku stare više od 20 godina, „Zastava oružje” je kupila od firme „Gommiš” iz Aleksandrovca. Među isporučiocima su još tri slovenačke firme – BTS, „Mikron plus” i „Robomak”, kao i „Ing stil” iz Zaječara i „IBK mašine” iz Subotice. Prema pisanju „Pištaljke”, kragujevačka fabrika oružja je samo za popravku ovih starih mašina do sada izdvojila 320.000 evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu