Centar Srbije u okolini Kragujevca - iKragujevac


Vesti

U saradnji Geodetski zavod i "Arena 92"  našli su središte države. U ataru ovog naselja, tri kilometra istočno od Kragujevca je geografsko težište naše zemlje.

U ATARU Jabučja, prigradskog naselja Kragujevca, nalazi se geografski centar naše države.

U Republičkom geodetskom zavodu su nam u prvi mah ljubazno saopštili da to nikada nije utvrđeno.Na molbu našeg nedeljnika da li bi to mogli prvi put da ustanove, pošto pojedine zemlje u svetu ili čak Evropska unija imaju to svoje takozvano geografsko jezgro, stručnjaci iz Republičkog geodetskog zavoda su „premerili“ i otkrili - centar Srbije koji je lociran u ataru naselja Jabučje, udaljenog tri kilometra istočno od Kragujevca.

Koordinate središta Srbije su, kako su utvrdili - geografska širina je 44 stepena, nula minuta i 23,6 sekundi, a geografska dužina je 20 stepeni, 59 minuta i 48,1 sekundu.

U svetu postoje dva kriterijuma za određivanje geografskog centra: prvi je određivanje težišta, tačke u kojoj bi Srbija stajala u potpunoj ravnoteži, odnosno u horizontali da je napravljena kao lik od kartona. I drugi metod po kojem se centralno jezgro nalazi u preseku zapadne i istočne geografske dužine, te severne i južne geografske širine.

Jabučje bi uskoro moglo da postane prava turistička atrakcija, ukoliko žitelji tog naselja ili vlasti u Kragujevcu budu imali sluha da iskoriste podatak da se baš tu nalazi geografski centar Srbije. U Sloveniji je, primera radi, seoce Spodnja (Donja) Slivna, popularno nazvano Geoss, na fantastičan način iskoristilo tu „privilegiju“ da bude središte te države, tako da je danas prava meka za turiste. Gotovo da nema Slovenca koji nije pohodio svoj „centar“, uključujući i bivše predsednike Janeza Drnovšeka i Milana Kučana i aktuelnog Danila Tirka. On je čak ocenio da geometrijski centar Slovenije simbol slovenaštva. Ko zna možda će Jabučje postati simbol srpstva, a predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić to šumadijsko naselje redovna destinacija za posete.....

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu