ALARMANTNO: Umesto vazduha u Kragujevcu udišemo čađ, pepeo i dim - iKragujevac


Vesti

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu, rečeno je danas agenciji Beta.

Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stranice u tom gradu, čađ je nadmašila dozvoljene granice za skoro tri puta.

"Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi povećan u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi gde je tokom sedam dana uzastopno izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50", rekao je agenciji Beta specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.

Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica.

One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ;ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.

"Nivo suspendovanih čestica merimo sedam dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom", rekao je Ranković.

Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.
On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu "uobičajen" svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.

"Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska Energetika, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad", rekao je Ranković.

Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu