Kredit za izmirenje starih dugovanja - iKragujevac


Vesti

Odlukom većine odbornika gradskog parlamenta grad Kragujevac dobio je saglasnost da se dugoročno zaduži kod poslovnih banaka u iznosu od 2,8 milijardi dinara na period od deset godina, odnosno osam godina otplate, nakon dve godine grejs perioda. Saglasnost na zaduženje grad Kragujevac dobio je i od Uprave za javni dug - Ministarstva finansija Republike Srbije.

Kredit će biti realizovan za refinansiranje postojećih dugoročnih kredita uzetih kod više poslovnih banaka u iznosu 1.060.740.000 dinara i za izmirenje dospelih obaveza za kapitalne investicione rashode Preduzeća za izgradnju grada u iznosu od 1.120.744.000 dinara. Ovi dugovi, kako je rekao Igor Mitrović član Gradskog veća za invsticije i finansije, datiraju iz perioda 2008. - 2012. godina i odnose se na dugove prema Predzeću za puteve, Tehnogradnji Kruševac, KG Uzor Kragujevac, Societe Generale banci i javnim preduzećima Direkcija za urbanizam i Vodovod i kanalizacija. 

Deo kredita u iznosu od 273.715.000 dinara biće utrošen za izmirenje obaveza nastalih usled izvršne presude u korist preduzeća “Natalex“ po osnovu neuvođenja u posed kupljenih parcela u 2008. godini kao i tužbe po osnovu eksproprijacije zemljišta. Novo ulaganje je samo deo kredita, u iznosu od 372 miliona dinara, koji će biti utrošen za kupovinu objekta Univerzal banke u stečaju za Autobusku stanicu.

Sve fakture od 2008. godine već su u rukama izvršitelja i prete da preko institucije dužnikovog dužnika blokiraju račun grada za višemilionske iznose. Kredit je zbog toga neminovnost, ali ovo nije naš kredit već prethodne vlasti koja je 2007. godine odlučila da ne plati izvođačima radova - rekao je Radomir Nikolić gradonačelnik Kragujevca, odgovarajući na primedbe opozicije o prezaduženosti koje grad neće moći da otplaćuje. U ovom trenutku, neizmirene obaveze iznose 5,8 milijardi dinara. Samo jedna milijarda su aktivni krediti koji su od aprila ušli u otplatu i svaka rata je do danas plaćena, tako da je ukupan dug po aktivnim kreditima sa deset sveden na 8,5 miliona evra.

Namensko trošenje kredita i kreditnu sposobnost kontrolišu banke tako da nema prostora za sumnju, rekao je Nikolić i dodao da su banke ukazale poverenje gradu Kragujevcu zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, konsolidaciji koju smo postigli u ove dve godine i ozbiljnom pristupu finansijama.

Odbornici su danas raspravljali i o drugom rebalansu budžeta za 2016. godinu. Grad Kragujevac ukupno planira prihode i primanja, rashode i izdatke u iznosu od 10,6 milijardi dinara. Razlozi za rebalans, prema rečima Igora Mitrovića su dugoročni kredit od 2,8 milijarde dinara kao i kratkoročni kredit za pokriće tekućeg deficita koji je uzet kod Banke Intesa u iznosu od 219 miliona dinara. Ta sredstva su, podsetio je Mitrović, utrošena za naknadu štete na ime više plaćenog učešća roditelja u ceni boravka dece u vrtićima, zatim, za izmirenje obaveza prema Crvenom krstu, nezaposlenim porodiljama, obaveza za roditeljski dodatak i Centru za socijalni rad.

Obrazlažući rebalans budžeta, gradonačelnik Nikolić je naglasio da je ove godine prvi put oko hiljadu učenika od prvog do četvrtog razreda iz socijalno ugroženih porodica besplatno letovalo na Kopaoniku o trošku grada, da su nabavljeni udžbenici za djake prvake, da je skoro 330 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, a 250 miliona u putnu infrastrukturu i javnu rasvetu. Ove godine redovno su izmirivane obaveze prema zaposlenima, uredno se plaćaju sve fakture za grejanje, struju i ostale troškove. Na rebalans budžeta čekalo se zbog novog kreditnog zaduženja, rekao je Nikolić i najavio da će se budžet za 2017. godinu naći pred odbornicima 20. decembra na sednici Skupštine grada, koja će zbog rokova, biti sazvana po hitnom postupku.

Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku o izradi Plana detaljne regulacije “Dela naselja Stara radnička kolonija - Blok Plaza“ kao i odluku o konverziji potraživanja grada Kragujevca prema Trayal korporaciji iz Kruševca u udeo grada Kragujevca u kapitalu te korporacije. Usvojen je i predlog odluka o osnivanju Ustanove za sport i fizičku kulturu “Park“ i ustanove “Sportsko rekereativni centar Mladost“.

U okviru tačke predlozi akata iz oblasti izbora, imenovanja, postavljenja I razrešenja za v. d. direktora Preduzeća za izgradnju grada imenovan je Đorđe Đelić.

Inače, u gradskom parlamentu formirana je i nova odbornička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije - “PUPS“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu